Ob izjemno natrpanem ritmu tekem skorajda ne mine teden brez vsaj enega velikega obračuna v največjih nogometnih prvenstvih – danes se bosta v Angliji denimo udarila Liverpool in Chelsea, jutri pa v Španiji in Franciji drugo- in prvouvrščena Valencia in Barcelona ter Monaco in PSG. A podobno je tudi na »nižji« ravni. Če je tako prejšnji konec tedna dogajanje na območju nekdanje Jugoslavije zaznamoval derbi med Mariborom in Olimpijo, bo ta konec tedna v ospredju največji v Bosni in Hercegovini – na stadionu Grbavica se bosta jutri ob 13. uri pomerila Željezničar in Sarajevo.

Čeprav je od leta 2000, odkar poteka tako imenovana premijer liga, ob Željezničarju z enako osvojenimi naslovi (5) najuspešnejši klub Zrinjski in ima Sarajevo v svojih vitrinah le dve prvenstveni lovoriki, ima omenjena tekma v BiH daleč največjo težo. Pa čeprav tudi v tem trenutku moštvi nista povsem na vrhu lestvice – tam je s 34 točkami Široki Brijeg, Željezničar je drugi z dvema točkama zaostanka, Sarajevo pa četrto s še tremi točkami manj od Željezničarja. Ta ima sicer najboljšo obrambo v ligi, saj je doslej prejel le osem golov, Sarajevo pa je po drugi strani daleč najučinkovitejše, saj jih je zabilo kar 34. Tako ni čudno, da ima v svojih vrstah tudi trenutno najboljšega strelca lige, Mersudina Ahmetovića, ki je dosegel enajst golov – kljub temu da se je na začetku sezone poškodoval. »Da, imel sem kar nekaj težav, a ko je prišel novi trener Nusref Musemić, se je vse postavilo na svoje mesto. Pred derbijem so pričakovanja velika, smo v dobri formi in upamo na zmago,« pravi Ahmetović. Ko je že omenil trenerja, dodajmo, da se je Musemić, legenda Sarajeva, ki je pred časom že petič prevzel vodenje »svojega« kluba, prav na prejšnji tekmi proti Mladosti v anale zapisal kot trener z največ zmagami v klubski zgodovini – na 240 uradnih tekmah jih je zbral 127. In še en podatek govori o tem, da se obeta zanimiva tekma: šest tekem že traja niz neporaženosti obeh klubov, pri čemer je Željezničar vmes enkrat remiziral, Sarajevo pa niti to ne. Ob tem pa je v manjši prednosti tudi zato, ker nima večjih težav s poškodbami, medtem ko je pri »Želju« vprašljiv eden najizkušenejših igralcev, nekdanji član Maribora in Olimpije Zajko Zeba, ki je sicer z edinim golom na tekmi odločil prvi letošnji derbi. Mimogrede: član Željezničarja je tudi Rok Elsner, ki pa je doslej zaigral le na treh tekmah.

Če smo v uvodu omenili prvenstva nekdanje Jugoslavije, to priložnost izkoristimo še za hiter pregled dogajanja drugod. Na Hrvaškem je tako po lanskem spodrsljaju, ko je po enajstih zaporednih letih ostal brez naslova, na poti k novemu Dinamo iz Zagreba, ki ima že gromozanskih 12 točk prednosti pred najbližjim zasledovalcem Hajdukom. Nič novega ni v Srbiji, kjer sta na vrhu Crvena zvezda (46 točk) in Partizan (42), naslednji klub (Spartak Subotica) pa ima že zaostanek, ki se meri v dvomestnem številu. V Črni gori proti svojemu tretjemu naslovu (od zadnjega so minile tri sezone) drvi Sutjeska, ki ima po 15 krogih že enajst točk prednosti pred Budućnostjo, v Makedoniji pa proti svojemu drugemu (po sezoni 2010/11) Škendija, ki ima na vrhu prav tako enajst točk prednosti pred Vardarjem.