Alpski smučarski svet je pretresla smrtna nesreča francoskega smukača Davida Poissona. Petintridesetletni smukač je padel na treningu v Nakiski, kjer se je pripravljal na prvo tekmo svetovnega pokala v hitrih disciplinah, ki bo prihodnji konec tedna v Lake Louisu, kot so včeraj potrdili v Mednarodni smučarski organizaciji (FIS). V Nakisko, ki leži na jugozahodu kanadske zvezne države Alberta, so včeraj pripotovali tudi člani slovenske reprezentance v hitrih disciplinah.

Člani slovenske reprezentance so s Poissonom v zadnjih letih prevozili veliko kilometrov. Poleti so bili skupaj na pripravah v Čilu, kjer so se veliko družili. V slovenskem taboru pravijo, da je Poisson gojil simpatije do slovenske reprezentance, za katero je vselej stiskal pesti. Najbolje ga je poznal glavni moški trener v slovenski reprezentanci 45-letni Peter Pen, ki je v času aktivne športne poti z njim tudi tekmoval.

David Poisson je svoj največji uspeh dosegel pred štirimi leti v Schladmingu, kjer je na svetovnem prvenstvu osvojil bronasto smukaško kolajno. Na zmagovalne stopničke svetovnega pokala se je povzpel s tretjim mestom predlani na smuku v Santa Caterini. Svetovna alpska smučarska javnost je bila ob šokantni vesti pretresena. Nekdanji francoski smukač Luc Alphand je zapisal, da tveganja pri alpskem smučanju ni mogoče izkoreniniti. Tako bivši kot aktivni alpski smučarji so včeraj preplavili družbena omrežja s spomini na nekdanjega alpskega smučarja. Med njimi je bilo veliko Slovencev.

Informacije o nesreči Poissona so bile skope. Francoska alpska smučarska reprezentanca je namreč želela v prvi vrsti obvestiti njegove najbližje člane družine in jim izreči sožalje. Po poročanju nekaterih medijev je v policijskem poročilu pisalo, da se je Poisson pri padcu zaletel v zaščitno ograjo, ki naj bi bila pritrjena na drevo. »Na poti do prizorišča nesreče smo takoj poklicali letalsko zdravstveno službo. Ko pa smo prispeli na kraj nesreče, smo nemudoma ugotovili, da nesrečnemu smučarju ni pomoči,« je po poročanju CBS News iz Calgaryja sporočil Adam Loria, tiskovni predstavnik zdravstvene službe v Alberti. Francoska športna ministrica Laura Flessel je napovedala, da bodo podrobno preučili podrobnosti nesreče.

Francoska alpska smučarska reprezentanca je doživela nesrečo s smrtnim izidom pred 16 leti, ko se je konec oktobra na ledeniku Pitztal ponesrečila Regine Cavagnoud. Istega leta je bila Francozinja svetovna prvakinja in skupna zmagovalka svetovnega pokala v superveleslalomu, za posledicami poškodb glave pa je umrla dva dni po padcu. Sedem let pred njo je za posledicami padca v Garmisch-Partenkirchnu umrla Nemka Ulrike Maier, dvakratna svetovna superveleslalomska prvakinja. Ena hujših tragičnih nesreč v alpskem smučanju se je zgodila na avstrijskem Tirolskem. 5. januarja bo minilo tri leta, odkar sta za posledicami snežnega plaza v Söldnu umrla obetavna ameriška mladinca Ronnie Berlack in Bryce Astle.