Arašidova potica
Za testo potrebujemo 500 g mehke moke, tip 400 ali 500, 80 g sladkorja, približno 2 dl mleka, 60 g masla, 2 jajci, 40 g kvasa, 1 strok vanilje, naribano limonovo lupinico, 2 žlici ruma, pol žličke soli. Za nadev še 450 g izluščenih neslanih arašidov, 150 g sladkorja, 100g arašidovega masla, 1 dl kisle smetane, 2 jajci, strok vanilje, ščep cimeta, naribano limonovo lupino, rum po okusu. Za premaz še 1 jajce, 4 žlice mleka, za posip pa sladkor v prahu.
Maslo pristavimo in počasi stopimo. Mleko segrejemo do mlačnega. Moko presejemo v večjo skledo za gnetenje in ji primešamo sol. V skodelico nalijemo malo mlačnega mleka in vanj nadrobimo kvas ter premešamo, da se raztopi. V drugi skledici razmešamo jajci, sladkor, izpraskano vsebino stroka vanilje, rum in naribano limonovo lupino. Moki prilijemo mlačno mleko in premešamo. Dodamo jajčno zmes in znova premešamo. Dodamo raztopljen kvas, premešamo, nazadnje pa prilijemo še mlačno maslo. Premešamo in zamesimo gladko in elastično testo, ki se ločuje od posode. Strojno zadostuje že pet minut gnetenja, ročno pa testo gnetemo 10–15 minut. Testo pokrijemo z vlažno kuhinjsko krpo ali s prozorno folijo in ga pri sobni temperaturi pustimo vzhajati eno uro, še bolje pa bo, če ga čez noč postavimo na počasno vzhajanje v hladilnik. Model za potico dobro namažemo z maslom in posujemo z ostro moko, s (piškotnimi) drobtinami, mletimi orehi ali podobno. Nato pripravimo nadev tako, da arašide zmeljemo, zmehčano maslo in sladkor pa penasto umešamo. Počasi primešamo jajci, kislo smetano, tri četrtine zmletih arašidov, izpraskano vsebino stroka vanilje, limonovo lupinico, cimet in rum. V skodelici razžvrkljamo sestavine za premaz. Testo zvrnemo na pomokano delovno površino, z dlanmi ga rahlo tlačimo in razpotegnemo v pravokotnik. Nato ga razvaljamo in po potrebi obrežemo. Testo enakomerno premažemo, pri čemer pustimo približno tri centimetre nenamazanega roba tistega dela testa, kjer ga bomo nehali zvijati. Premaz posujemo s preostalimi zmletimi arašidi. Testo začnemo zvijati na spodnjem delu, pri čemer vsak zavoj rahlo zategnemo, tako da testo nekoliko potegnemo k sebi. Zadnji zavoj, ki je brez nadeva, premažemo s premazom in le povaljamo, brez zategovanja. Svaljek previdno položimo v pripravljen model. Nekajkrat ga prebodemo s tanko pletilko in pokritega pustimo vzhajati pol ure. Pečico tik pred koncem vzhajanja segrejemo na 190 °C, ventilacijsko na 175 °C. Vzhajan zvitek tanko premažemo s premazom in model za približno 50 minut položimo na srednje vodilo v segreti pečici. Pečeno potico vzamemo iz pečice in jo najmanj pet minut, še raje pa pol ure hladimo v modelu. Nato jo previdno zvrnemo iz modela in povsem ohladimo. Posujemo jo s sladkorjem v prahu, narežemo in ponudimo s poljubnim napitkom.