Kikiriki oziroma arašid, kot mu pravimo pri nas, so nekdaj kultni jugoslovanski glasbeni šaljivci Rokeri s Moravu leta 1980 proslavili s pesmijo Krkenzi kikiriki evri dej, ki je bliskovito postala uspešnica. »Dijetalcem«, ki bi radi shujšali, so v jamajško-narodnjaških ritmih svetovali dieto z arašidi ob paroli: »Jedeš malo, skidaš salo.« Celo v vsaki takšni »agropopovski« šali pa je nekaj resnice in dandanes arašidi, seveda če si jih luščimo sproti in uživamo nesoljene, veljajo za zdravo hrano, ki naj bi zmernemu uporabniku izboljšala marsikateri zdravniški izvid. Ob tem pa ne gre zanemariti, da je ta podzemna stročnica tudi izjemno okusna. Arašide sicer pomotoma uvrščamo med oreščke, saj jih najpogosteje uživamo kakor lešnike ali orehe, neredko jih najdemo tudi v mešanicah oreščkov. Nepogrešljivi so pri jedeh iz voka, saj se izjemno lepo podajo k zelenjavi in perutninskemu mesu, zaradi toplotne obstojnosti pa mojstri voka najraje uporabljajo arašidovo olje. V Hrovači pri Ribnici pečejo potico celo s fižolom, zato ni razloga, da te tradicionalne slovenske sladice ne bi tako rekoč bogokletno napolnili še s kakšno drugo stročnico, denimo z arašidi, kot narekuje tokratni recept.