Pesni njoki v gorgonzolni omaki

750 g krompirja, 250 g rdeče pese, 150 g moke, 100 g pšeničnega zdroba, 2 jajci, morsko sol. Za omako še 250 g čim boljše gorgonzole, 100 g masla, 0,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 50 g rukole, morsko sol, sveže zmlet (beli) poper. Za posip še mak.

Krompir in rdečo peso očistimo in neolupljena kuhamo približno 20 minut, da se zmehčata. Rukolo očistimo, operemo in odcedimo. Gorgonzolo narežemo na drobne kocke. Kuhana krompir in peso olupimo in pretlačimo. Pireju primešamo moko, pšenični zdrob, jajci in sol. Zamesimo testo in ga mesimo tako dolgo, da se začne ločevati od prstov. V večjem loncu zavremo vodo za kuhanje njokov. Testo oblikujemo v dolg svaljek s premerom en centimeter in ga narežemo na približno 1,5 centimetra dolge njoke. Krop posolimo in vanj stresemo njoke, ki jih zelo počasi kuhamo toliko časa, da priplavajo na površje. Medtem v večji ponvi počasi segrejemo maslo in olje. Kuhane njoke s penovko predenemo na maščobo v ponvi. Dodamo nakockan sir in počasi segrevamo. Primešamo rukolo, posujemo s sveže zmletim poprom in počasi kuhamo še kakšno minuto. Pripravljeno jed še vročo nemudoma razdelimo na segrete krožnike, posujemo z makom in postrežemo.