Medtem ko so domačini pogosto pili klorirano vodo, ki so jim jo ob sušnih mesecih leta dovažali gasilci s cisternami, je le malo proč iz gozda v dolino tekla čista, po analizah pa tudi zelo kakovostna voda, ki so jo poimenovali joštarca. Ime ima po izredno priljubljeni izletniški točki pohodnikov iz Kranja in okolice, hribu, visokem 847 metrov. Prav tam se je predsednik krajevne skupnosti Jošt Janez Rakovec zahvalil za to, da sta z županom Kranja Boštjanom Trilarjem lahko nazdravila z vodo, ki bo rešila težave z oskrbo za okoli 200 prebivalcev vasi pod vrhom Jošta.

Za rešitev problema so morali najprej zasebni izvir uvrstiti med javno dobro, šele potem so lahko izpeljali okoli 150.000 evrov vredno naložbo. Z njo so vodo iz tega izvira prepeljali v vodohran in s tem zagotovili ljudem dovolj pitne vode. Doslej vode pogosto ni bilo dovolj niti za pitje niti za normalno delo na kmetijah.

Predsednik krajevne skupnosti Rakovec je pohvalil občino, češ da je imela posluh za njihovo težavo. »Smo izredno veseli tega dogodka, saj je bila to za nas res nenavadna okoliščina: vodo smo imeli pred nosom, a je nismo mogli uporabljati,« je dejal Rakovec. Zadovoljstvo je izrazil tudi župan mestne občine Kranj Boštjan Trilar in se zahvalil vsem, ki so k rešitvi problema pripomogli.

Da je bilo pomanjkanje vode problematično tudi za njihovo delovanje, je dodal gostinec Matjaž Sedej, najemnik izredno priljubljene gostilne na samem vrhu Jošta. »Obisk se nam povečuje za tretjino vsako leto, trudimo se z boljšo ponudbo in zdaj bo to lažje, ker bo vode dovolj,« je povedal Sedej, ki se skupaj z izletniki veseli pridobitve, na katero so čakali več kot deset let.