Ekipa znanstvenikov, ki je analizirala podatke oseb starih od 40 do 80 let, in jih primerjala s podatki ljudi, ki so lastniki psov, je ugotovila, da je pri slednjih tveganje za kardiovaskularne bolezni manjše, še zlasti pri tistih, ki imajo pse lovskih pasem. Na Švedskem je zabeležen vsak obisk bolnišnice, medtem ko je registracija lastništva psa obvezna od leta 2001. V svoji študiji, ki je bila objavljena na Nature.com, je ekipa pregledala podatke od leta 2001 do leta 2012.

Poleg gibanja tudi več socialnih stikov

Za ljudi, ki imajo pse, je značilno, da so aktivni, saj skrb za štirinožne ljubljenčke pomeni tudi vsakodnevno sprehajanje. Vendar ni zgolj gibanje tisto, ki naj bi na lastnike psov imelo pozitiven vpliv. Psi svojim lastnikom namreč omogočajo več socialnih stikov, hkrati pa pomembno prispevajo k njihovem boljšem počutju. Poleg tega psi vplivajo tudi na spremembo lastnikovega bakterijskega mikrobioma.

Mikrobiom je zbirka mikroskopskih vrst, ki živijo v črevesju. Znanstveniki predvidevajo, da pes s tem, ko vpliva na mikroklimo v domačem okolju, lahko vpliva tudi na mikrobiome svojega lastnika, ki je tako izpostavljen bakterijam, s katerimi sicer ne bi prišel v stik.

Tveganje za zgodnjo smrt manjše za kar 33 odstotkov

Pričujoči pozitivni vplivi so še posebej izraziti pri samskih ljudeh, saj so le ti, kot se je že pred časom izkazalo, izpostavljeni večjemu tveganju za prezgodnjo smrt zaradi srčno-žilnih zapletov.

»Rezultati so pokazali, da je pri samski osebi, ki ima psa, tveganje za zgodnjo smrt manjše za kar 33 odstotkov, prav tako pa je manjše tudi tveganje za srčni infarkt in sicer za 11 odstotkov,« je povedal Mwenya Mubanga, avtor študije iz Univerze Uppsala, in dodal, da lahko psa v življenju samskega človeka obravnavamo kot pomembnega člana družine.

Določena vprašanja ostajajo

Tove Fall, eden od avtorjev študije, pa je pri tem opozoril, da glede rezultatov obstajajo določeni zadržki oziroma omejitve, saj študija ne daje jasnih odgovorov, če in kako psi dejansko ščitijo svoje lastnike pred kardiovaskularnimi boleznimi.

Gibanje zagotovo pozitivno vpliva na zdravje, toda znanstveniki menijo, da je prav tako možno, da se za pse odločajo prav tisti posamezniki, ki so tudi sicer bolj aktivni.

Torej so se ljudje, ki niso lastniki psov, in tisti, ki posedujejo psa, lahko med seboj razlikovali že preden so se slednji odločili za psa, in te razlike so lahko vplivale na rezultate študije. Lastniki psov so tako lahko že prej bili bolj aktivni in boljšega zdravja, je še poudaril Fall.