Ko je junija letos eden najbolj legendarnih vratarjev ta hip Gianluigi Buffon napovedal upokojitev po koncu sezone, je dejal, da bi rad odigral še eno »zlato sezono, polno velikih dogodkov«. Eden takih velikih dogodkov se mu je zgodil pred dnevi, ko je v svojem zadnjem reprezentančnem nastopu doživel, da se Italija ni uvrstila na svetovno nogometno prvenstvo. Vratar je po tekmi bruhnil v jok in hlipal, da ga je povozil čas. Sicer pa to sploh ni prvič, da je Buffon zaradi nogometnih neuspehov jokal. Še več, pred tremi leti je priznal, da je zaradi poraza Juventusa v finalu lige prvakov leta 2003 padel v hudo depresijo. Zdravil se je brez antidepresivov, a z rednimi pogovori s psihologi. Če torej tudi Juventus letos ne bo uspešen, Buffonu kaj lahko ob koncu kariere grozi nova depresija. Ali pa bo žalost zapil s svojim lastnim vinom Buffon #1, ki ga prideluje v Apuliji in so ga prvič polnili prav letos.

Razlogov za žalost je v svoji karieri imel kar nekaj. Pa ne le na igrišču. Tudi zunaj nogometa je bil vpleten v nekaj aferic in škandalov, ki bi kaj lahko načeli njegov ugled. Daleč najodmevnejša afera je bila, ko mu je grozila celo štiriletna zaporna kazen, ker se je izkazalo, da je njegovo srednješolsko spričevalo ponarejeno. To je prišlo na dan, ko se je leta 2000 poskušal vpisati na študij prava na univerzi v Parmi, a se je izkazalo, da je srednješolsko spričevalo z dobrimi ocenami vendarle malce prirejeno. Zaporni kazni se je izognil s plačilom dobrih šestih milijonov lir kazni in skesanim priznanjem, da je bila to ena največjih napak v njegovem življenju.

Malce ga je tudi pobiksal s stavami. Buffon je navdušen igralec pokra in je tudi član italijanske igralne ekipe PokerStars. »Življenje vedno zajemam z veliko žlico in rad izkoristim vsak trenutek, ki ga imam, in ker obožujem poker, seveda tudi za igranje,« je izjavil. Poleg pokra pa je imel rad tudi stave in maja 2006 so ga v enem največjih škandalov italijanskega nogometa Calciopoli obtožili, da je nelegalno stavil na tekme serie A. Na zaslišanju je priznal, da je res veliko stavil na športnih stavnicah, a nikoli na italijanski nogomet.

Miss Češke zamenjal za novinarko

Še bolj je razgibano njegovo zasebno življenje. V začetku tisočletja je bil zaročen z italijansko tekačico Vincenzo Cali. Spoznala sta se spektakularno: Buffon je sprinterko videl na letališču, naslednji dan ji je poslal šopek vrtnic, svojo telefonsko številko in letalsko vozovnico v Parmo, kjer je tedaj igral. Nekaj časa sta veljala za italijanski naj športni par, nato pa sta se razšla, ker sta se želela posvetiti karieram. Kmalu zatem je leta 2005 spoznal nekdanjo miss Češke republike Aleno Šeredovo. V dolgem razmerju sta se jima rodila dva sinova Louis Thomas in David Lee, nakar sta se junija 2011 končno poročila.

A kaj, ko sta se že tri leta kasneje ločila. Nekaj dni po uradni objavi ločitve so Buffona zalotili s televizijsko novinarko Ilario D'Amico, ki je o nogometu poročala za Sky Italia. Par je še vsaj pol leta zanikal zvezo, paparaci pa so jima sledili na vsakem koraku. Lani se jima je rodil sin Leopold, letos poleti pa sta objavila zaroko. In to ravno v času, ko je splet resnično užival v eni od fotografij z njunih počitnic na jahti, na kateri Ilaria kleči pred vratarjem ter ima glavo nekako na njegovem mednožju. To pa sploh ni prvič, da je Italija govorila o spolnem življenju svojega največjega vratarja: pred dvema letoma so se sosedje Buffona in D'Amicove pritožili policiji, ker naj bi bil par med ljubljenjem preveč glasen.