Varnostni strokovnjaki opozarjajo, da bi morali vtičnice redno pregledovati, če morda potrebujejo zamenjavo. Prav te namreč povzročijo številne požare v domovih. Smo torej pridobili vašo pozornost? Poglejmo si najpogostejše primere, ko električne vtičnice povzročijo škodo in celo požar.

Nevarne počene ploščice

Počene zidne ploščice električne vtičnice se lahko spremenijo v prašne pasti in sčasoma v požarno nevarnost. Prah, nitke in dlake delujejo kot trske, ko se zberejo okoli vtičnice za ploščico, in povečujejo možnost kratkega stika. Požar se začne v vtičnici, nadaljuje pa se po električni napeljavi v zidu, zato ga je težko pogasiti.

Ko pleskate, vtičnice zaščite

Ko pleskate stanovanje, je nadvse priporočljivo, da električne vtičnice in stikala zaščitite, najbolje s pleskarskim trakom. Če jih prebarvate, jih boste morali očistiti, poleg tega gre lahko barva skozi reže in je, ko v vtičnico vključimo vtikač, v neposrednem stiku z električno napetostjo. Pleskarska barva pa ni narejena tako, da bi zdržala tolikšno vročino, zato lahko sproži požar.

Ožgane vtičnice so slab znak

Če je vtičnica na zunaj videti rjava ali ožgana, je nujno preveriti napeljavo, ali ta povzroča kratke stike, in druge okoliščine, ki lahko povzročijo pregrevanje in potencialno tudi požar. Kratek stik se zgodi, ko se del vroče žice, lahko je celo mikroskopski, dotakne katerega koli kovinskega dela vtičnice. Z nevarnostjo se ne kaže igrati, zato mora tako vtičnico zamenjati električar.

Pozor na pregrevanje

Vtičnice in zidne ploščice bi morale biti na dotik vedno hladne, zato je priporočljivo, da jih vsake toliko časa preverimo. Tudi vijaki, s katerimi je ploščica pritrjena na zid, ne smejo biti vroči – če so, je to zanesljiv znak pregrevanja. Nevarno je vsakršno pregrevanje, torej če je vtičnica toplejša od zraka v prostoru. To preverite tako, da hrbtišče dlani prislonite nanjo. Če čutite toploto ali celo vročino, ukrepajte takoj! Pregrevanje zelo pogosto vodi v požar.

Ko naletimo na težavo

Najprej nežno izključimo priključeno napravo in vtičnico, če je povezana z zidnim stikalom, izključimo. Nato potipamo steno okoli nje, če je morda topla. Če je hladna, po minuti ali dveh še enkrat preverimo vtičnico, ko smo jo izključili, ali se je ohladila. Če se je, je ne smemo ponovno uporabiti, temveč naj jo zamenja usposobljeni električar. Kadar pa je topel tudi zid okoli vtičnice, ne odlašajte in pokličite gasilce, ki lahko s posebno toplotno kamero preverijo, ali za steno tli požar. In ne počutite se, kot da pretiravate – ko gre za preprečevanje požara, nikoli niste dovolj previdni!

Vir: www.realtor.com