Resno ogrožate sebe in svojo družino, če niste previdni pri upravljanju električnih naprav in vzdrževanju vseh komponent električne napeljave. Pogosto v bivalnih prostorih najdemo obrabljene ali izpostavljene vtičnice in stikala, ki so komaj še na svojem mestu, stanovalci pa jih kljub temu še vedno uporabljajo.

Nevarno električno iskrenje

V starejših domovih se vtičnice z leti tako ali drugače poškodujejo – tudi če je razbit le del plastike na sprednji plošči, lahko ob izklopu ali priklopu naprave oziroma vtikača pride do električnega iskrenja, zaradi česar tvegate nevarnost požara. Ob večkratni uporabi vtičnic (pogostem vključevanju in izklapljanju električnih naprav), ki jih najpogosteje uporabljamo, se lahko le-te razmajejo. Ko naslednjič vključimo napravo, priključek zaradi ohlapnosti vtičnice delno ali v celoti zdrsne iz nje, rezultat česar je električni šok ali požar.

Pregrevanje vodi v požar

Če ima vtičnica slab notranji stik in razmajane ali ohlapne žice, se lahko hitro pregreje ali oddaja iskre. Tudi če nanjo ni priključen noben aparat, se bo pregrevala, če gre skoznjo električni tok do drugih vtičnic na istem vezju. Če želite preprečiti poškodbe vtičnic, vam priporočamo, da vse naprave dosledno najprej ugasnete, preden vtikače izvlečete iz vtičnic.

Vtikače izključujte previdno

Poleg tega pazite, da vtikače povlečete z vso previdnostjo, saj boste le tako podaljšali življenjsko dobo vtičnic. Nobenega aparata ne izklapljajte s potegom kabla pod kotom, ker lahko odlomite delček plastične plošče, tako da ožičenje pod pokrovom postane izpostavljeno in očem vidno. Velika nevarnost nastopi v primeru poplave, saj pride voda v poplavljeni kleti ali kopalnici v stik z elektriko v poškodovani vtičnici in takrat vas lahko ubije. Zato najemite izkušenega električarja, da vam čim prej popravi ali zamenja vse načete vtičnice, ki se pregrevajo ali oddajajo dim in iskre.