»Pravilno sem napovedal, da v prvem krogu ne bom zmagal. Zmagal bom v drugem krogu, s tesno razliko. To bo pravi podvig, po 20 letih bo morda prvič kdo znova ponovil mandat. Treba se je boriti do zadnjega, zato sem danes tukaj,« je tesno razliko na anketah komentiral aktualni predsednik Borut Pahor. »Seveda nimam toliko kilometrine kot gospod Pahor in štejem si v čast, da sem z njim prišel v drugi krog,« je bil kratek Marjan Šarec.

O podpori strank in stricih iz ozadja

»Moji strici in tete iz ozadja sedijo v publiki,« se je na že večkrat ponovljeno vprašanje v šali odzval Šarec. »Poleg podpore ljudi, ki je izdatna, sem hvaležen, pa tudi, da so se tako odločile parlamentarne stranke, ki imajo z menoj izkušnje. To vse kaže na to, da sem s svojim delom kot nepristranski in neodvisen predsednik republike zagotavljal, da ne en ne drug politični tabor od mene nista pričakovala uslug,« je o podpori povedal Pahor. Protikandidat pa mu je odvrnil, da je s podporo tolikih stran težko ostati neodvisen ter dodal, da je težko verjeti, da po izvolitvi ne bi bil nikomur nič dolžan.

»Naj bo predsednik kulturnik ali športnik«

»Če predsednik nič ne more, potem naj bo predsednik kulturnik, intelektualec, športnik ...,« je podjetnik Marjan Batagelj opozoril na »nemoč« predsednika. Šarec se strinja, da bi bilo dobrodošlo, da bi imel predsednik več moči, Pahor pa je dejal, da je kot predsednik vseskozi poskušal združevati. »Če je v sobi slab zrak, je treba odpreti okna,« je dejal Šarec. Pahor mu je odgovoril, da je treba »paziti, da veter iz sobe ne odnese vseh dobrih stvari«.

Soočenje je popestril Saša Dončić, trener in oče enega najboljših športnikov pri nas, Luke Dončića. Dejal je, da sta politika in šport dve različni panogi: »Šport združuje ljudi, politika jih očitno razdvaja.« Pahor je povedal, da lahko skupaj dosežemo vse, razdeljeni pa nič, Šarec pa je pristavil, da mora neuspešen trener takoj zapustiti ekipo, česar pa v politiki ni.

Pahor za sodelovanje, Šarec za spremembe

»Moja odlika je, da sem bil predsednik vseh Slovencev, tudi takrat, ko nisem imel podpore vseh. Ne vemo, kaj se bo zgodili jutri. Lahko pa naredimo vse, če bomo delali skupaj. Sodelovanje. Povezovanje. Jaz sem ta predsednik, ki to zmore. Zaslužim si vaše zaupanje, jaz ga bom upravičil v naslednjih petih letih,« je na koncu volilcem sporočil Pahor. 

»Če vam je sedanje stanje všeč, če ste zadovoljni, kljub problemom, ki jih imamo, potem ne boste glasovali zame. Če pa želite glas sprememb, potem je prava številka dve. Zame niso pomembne stare zgodbe, želim delati za prihodnost, to znam in tudi zmorem in v prihodnjih petih letih bom upravičil vaše zaupanje, če mi ga boste namenili,« pa je zaključil Šarec.