V nedavnem soočenju na RTV Slovenija je aktualni predsednik Borut Pahor dejal, da »ni neumen, da bi povedal, kdo so strici iz ozadja« s čimer se je (znova) odprlo vprašanje politične podpore predsedniških kandidatov iz ozadja. Maji Sodja je Pahor sinoči odvrnil, da bi odgovor na to vprašanje sprožil neproduktivne polemike ter dodal, da njegovi volilci slutijo odgovor, ali pa jih ta sploh ne zanima, ker zaupajo njegovi politiki.

Marjan Šarec pa je izpostavil, da »pripada ljudem«, ki so ga že dvakrat izvolili (na županski stolček). Kaj menijo intelektualci, Milan Kučan ali Janez Janša, pa ga ne zanima. Če ga želijo ljudje bolje spoznati, naj na facebooku preberejo njegov dnevnik, je svetoval, svoj svetovni nazor pa opisal kot moderen in liberalen.

Na volitve tudi tisti, ki so pred tedni ostali doma

»Na splošno politika očitno ni prepričala ljudi, da se lahko kaj spremeni, kaj doseže. Ker niso prepričani, da lahko njihov glas kaj spremeni, ostajajo doma,« je Šarec komentiral slabo volilno udeležbo v prvem krogu predsedniških volitev, ko se na volišča ni odpravil kar milijon volilcev. Pahor pa je prepričan, da bodo v nedeljo na volitve prišli tudi tisti, ki so pred tedni ostali doma. »Veliko ljudi mi je reklo, da so bili ves čas prepričani, da bo vse končano v prvem krogu, čeprav sem sam slutil, da ne bo. In mnogi so bili potem zvečer nekoliko razočarani,« je malce presenetljiv razplet prvega kroga volitev komentiral aktualni predsednik.

Vprašanji Čeferina in Gombočeve

Vprašanje kandidatoma sta postavila tudi Aleksander Čeferin, pravnik in eden najvplivnejših Slovencev v tujini, ter znanstvenica dr. Andreja Gomboc. Čeferin je aktualnega predsednika pobaral o 94 odstotkih izgubljenih primerov Slovenije pred Evropskih sodiščem. Pahorja ta številka zelo skrbi, si pa prizadeva, da bi pravne zadeve rešili že pri nas, ne pa, da končajo v Strasbourgu. Šarca pa je Čeferin vprašal, kako bi deloval za blaginjo Slovenije v skladu s pristojnostmi, ki jih kot predsednik ima. »Pristojnost imenovanja oziroma poskusa razrešitve sedanjega senata protikorupcijske komisije in poskus imenovanja novega, kar je potrebno storiti. Če vemo, da je korupcija velik problem, je prva naloga vzpostaviti protikorupcijsko komisijo kot organ, ki ne bo brezzobi tiger,« je odgovoril Šarec.

Dr. Andreja Gomboc pa ju je prosila, naj izpostavita večje slovenske uspehe na področju znanosti. Oba sta izpostavila znanstvenike, ki so odkrili zdravilo proti virusu zika, Pahor pa je nekaj besed namenil še pokojnemu slovenskemu očetu boeinga Joeju Suttlerju. Na vprašanje Gombočeve, ali dovolj cenimo vzgojitelje, učitelje in profesorje, pa je Šarec dejal, da ne ter sindikalista Štruklja pozval, naj se bolj kot za plačne razrede zavzame za dostojanstvo tega poklica. Pahor pa je izpostavil, da moramo biti učiteljem hvaležni za delo, ki ga opravljajo, dodal je, da imajo sicer prenizko plačo, a da to ni v pristojnosti predsednika države.