Nominiranci za naziv obrtnik leta, ki ga v Obrtno-podjetniški zbornici podeljujejo zadnjih petnajst let, so Martin Tibaut, direktor Trgovine in mesnice Gabrek, Matej Draksler, direktor podjetja Tehnično sedlarstvo, izdelovanje in servis avtoponjav ter drugih izdelkov iz težkega PVC-platna, Matej Draksler, s.p., in Slavko Kržišnik, prvi mož podjetja S.VAR. Za naziv podjetnik leta, ki ga bodo tokrat podelili že 25-ič, pa so nominirani Andrej in Tomaž Šušteršič iz družinskega podjetja Šušteršič krovstvo, kleparstvo in gradnje, trgovina, Marjan Cerar, ustanovitelj podjetja Janez, ki je vodenje podjetja že prenesel na potomce, Miran Andrejek, direktor Avto centra Andrejek, ter Valentin in Ivan Jesenko, ki vodita gradbeno podjetje Tigrad.

Dvesto let mlinarstva

Posebno priznanje gre v roke Vladimirju Korošcu iz Zabovcev pri Ptuju, ki je mlinar od leta 1957. Tako je poskrbel, da njihova družinska tradicija živi že več kot dvesto let. Vladimirjev oče Josip Korošec je mlin na sedanji lokaciji postavil leta 1939 (prej so ga imeli na Dravi), začel pa je obratovati šele leto dni po vojni. Država ga je še isto leto nacionalizirala, Vladimir pa leta 1955 vzel v najem, pet let pozneje pa ga je tudi odkupil. Leta 1992 je registriral podjetje Mlin Korošec, v katerem je bil 15 let direktor.

Vodenje podjetja je zdaj odgovornost njegovega sina Daniela Korošca. Kljub temu je Vladimir Korošec v mlinu vsak dan in tako daje zgled drugim sodelavcem, tudi vnukom, ki se počasi že vpenjajo v dejavnost podjetja. »Nasledstvo pravzaprav nikoli ni bilo vprašanje. Mlinarstvo je naša tradicija in vesel sem, da v njej svojo prihodnost vidi najmlajša generacija Korošcev. Ta zelo dobro pozna in sledi pričakovanjem kupcev, ki so zelo zahtevni. Veliko je tudi konkurence, vendar je kupec naša prioriteta, zaradi česar uspešno poslujemo,« je pokomentiral Korošec.

Podjetje ves čas vlaga v razvoj in se prilagaja potrebam trga. Proizvodnja je skoraj v celoti avtomatizirana, kar pomeni neprimerljivo višjo produktivnost kot v prejšnjem stoletju. Medtem ko so v starem mlinu zmleli poldrugo tono zrnja na dan, ga danes več kot 80 ton. Tako vsako leto zmeljejo okoli osem tisoč ton pšenice, tisoč ton rži ter 500 ton ajde in koruze.

Od vodnih turbin in avtoponjav do mesarstva

Med tremi nominiranci za naziv obrtnik leta je Slavko Kržišnik, ustanovitelj podjetja S.Var. Kržišnik se je varjenja učil že kot 15-letnik, kmalu je postal obrtnik in kasneje samostojni podjetnik, leta 2012 pa je podjetje preoblikoval v d.o.o. Specializirani so za razvoj in izdelavo turbin ter opreme za male hidroelektrarne. Podjetje je izvozno usmerjeno, saj so prisotni tudi na srbskem, makedonskem in francoskem trgu, izvoz pa nameravajo glede na vse večja vlaganja v zelene vire energije v prihodnje še okrepiti.

Kržišnik je od leta 2013 upokojen, vodenje podjetja pa je prevzel sin Marko, vendar Slavko Kržišnik svoje sodelavce še vedno spodbuja k ustvarjalnemu delu v kovinarstvu. Vsak nov izdelek mu pomeni izziv, ambicioznost, delavnost in želja po napredku pa so še danes njegovo glavno vodilo.

Matej Draksler je vodilna sila družinskega podjetja, ki je nastalo na temeljih podjetja njegovega deda Franca Požarja, ki je pred skoraj sto leti ustanovil sedlarsko-jermensko delavnico. Matej Draksler je prevzel obrt svojega očeta. Sprva so šivali in kasneje varili platna, dejavnost pa pozneje preusmerili v izdelavo ponjav in izdelkov iz težkega PVC-platna in drugih sodobnejših materialov. Podjetje sledi razvoju panoge in je med prvimi v Sloveniji kupilo stroj za visokofrekvenčno varjenje.

Tretji nominiranec za naziv obrtnik leta je mesar Martin Tibaut. Dejavnost je začel opravljati pred 22 leti, vanjo je poleg soproge že vključen tudi njun sin. Trgovina in mesnica Gabrek po širitvi in stalnem posodabljanju ostaja usmerjena predvsem na lokalni trg, ki ga oskrbujejo z domačimi mesninami, pa tudi z mlekom, mlečnimi izdelki, kruhom in drugimi pekovskimi izdelki ter testeninami.

Gradbeništvo, varovanje in avtomehanika

Začetki Tigrada, ki sta ga ustanovila brata Valentin in Ivan Jesenko, segajo v leto 1994. Podjetje je specializirano za vse vrste gradbenih del, poleg gradnje stanovanjskih, kmetijskih in poslovnih objektov gradijo tudi športna igrišča, pozimi pa prevzamejo še vzdrževanje cest in odstranjevanje snega. Njihove dejavnosti so tudi predelava, drobljenje in sortiranje gradbenih odpadkov, pomembna dejavnost podjetja, katerega vodilna sila sta Valentin in Ivan Jesenko, pa je transport paletnega in razsutega tovora, medtem ko je podjetje v Italiji in v Nemčiji vpisano tudi v evidenco prevoznikov nenevarnih odpadkov.

Z gradbeništvom se ukvarjata tudi Andrej in Tomaž Šušteršič, nosilca dejavnosti družinskega podjetja Šušteršič krovstvo, kleparstvo in gradnje, trgovina, ki predstavljata tretjo generacijo. Podjetje se poleg krovstva ukvarja tudi s proizvodnjo in prodajo krovsko-kleparskih izdelkov, na prelomu tisočletja so dodali še storitve z avtodvigali in transportne storitve. V podjetje, ki zaposluje že skoraj 20 sodelavcev in ustvari dobra dva milijona evrov prihodkov na leto, se uspešno vključuje že četrta generacija.

Tri desetletja delovanja minevajo od začetkov podjetja Janez, ki ga je ustanovil podjetni elektroinženir Marjan Cerar. Podjetje je specializirano za varnostne sisteme s področja tehničnega varovanja, to so alarmi, protipožarni in videosistemi, sistemi pristopne kontrole in parkirni sistemi. Leta 2006 je Cerar ustanovil tudi podjetje Janez let, ki se ukvarja s prevoznimi dejavnostmi in šolanjem pilotov. V obeh podjetjih jim je vodenje že uspelo prenesti na naslednike. Za naziv podjetnik leta je nominiran tudi Miran Andrejek, ustanovitelj podjetja Avto center Andrejek, ki deluje od leta 2004. Andrejek se je za samostojno podjetniško pot odločil po 15-letnem nabiranju izkušenj na področju avtomehanike, pozneje se je odločil za nadgradnjo znanja, opravil mojstrski izpit avtomehanika in avtoličarja ter avtokleparskega mojstra, nato pa še izpit za sodnega izvedenca, cenilca in mediatorja.