Za zamenjavo aortne zaklopke skozi minimalni rez med rebri (minitorakotomija s centralno arterijsko in vensko kanulacijo) je pri bolnikih z aortno stenozo v UKC Ljubljana postala najpogostejša tako imenovana ljubljanska metoda.

»S tem izrazom smo poimenovali edinstven pristop, pri katerem skozi od pet do sedem centimetrov velik rez med rebri vzpostavimo zunajtelesni krvni obtok, ustavimo srce in obenem skozi isti rez zamenjamo aortno zaklopko. Verjamemo, da gre za resnično minimalno invaziven pristop zamenjave aortne zaklopke, saj se pri tem izognemo rezu prsnice v celoti, na tak način pa tudi zmanjšamo obolevnost, krvavitve in skrajšamo rehabilitacijo bolnika. Ljubljanska metoda je izredno koristna pri bolnikih z visokim tveganjem za zaplete, in sicer starejših, čezmerno prehranjenih s kronično obstruktivno pljučno boleznijo, bolnikih s kronično ledvično boleznijo in tistih, ki potrebujejo ponovno operacijo. Dokazali smo, da je metoda varna, zelo učinkovita in ponovljiva, saj smo tako uspešno operirali že več kot 300 bolnikov,« poudarja prof. dr. Tomislav Klokočovnik, dr. med., predstojnik kliničnega oddelka za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana, ki je tudi pionir na področju minimalno invazivnega pristopa zamenjave aortne zaklopke pri nas in v svetu.

V zadnjih dveh letih je UKC Ljubljana obiskalo več kot 40 uglednih srčnih kirurgov, saj je Klinika za kirurgijo srca in ožilja Kirurške klinike UKC Ljubljana postala učni center zamenjave aortne zaklopke skozi minimalni rez med rebri, so sporočili iz službe za odnose z javnostmi UKC Ljubljana. lo