Prag za vstop na lestvico najpremožnejših je prvič presegel 20 milijonov evrov (lani 17,6 milijona evrov). Premoženje prvih desetih znaša 41 odstotkov. Več kot petino premoženja vseh sto najbogatejših letos pomenijo kupnine za že prodana podjetja.

Na prvem mestu sta še vedno zakonca Iza in Samo Login, do januarja letos 60-odstotna lastnika podjetja Outfit7, ki ga je kupil kitajski United Luck Group Holdings za milijardo dolarjev. Njuno premoženje, 689 milijonov evrov, je seštevek njunega dela kupnine in prejetih dividend. Na lestvici je sicer še pet ustanoviteljev Outfita7.

Sandi Češko, ki je bil do leta 2013 trikrat zapored najbogatejši Slovenec, se je z lanskega petega povzpel na drugo mesto s 300 milijoni evrov ocenjenega premoženja.

Brez večjih presenečenj

Med 100 najbogatejših se je po šestih letih vrnil Herman Rigelnik (z 21,1 milijona evrov na 96. mestu), nekdanji predsednik uprave in do letos največji med lastniki holdinga ACH, po sedmih letih pa Sonja Gole (s 23 milijoni evrov na 72. mestu), direktorica podjetja Adria Mobil in prav tako do letos solastnica ACH.

Novinec na lestvici je veterinar Rok Špruk, lastnik tekstilne tovarne Tekstina iz Ajdovščine, ki je na 45. mestu z ocenjenim premoženjem 31,5 milijona evrov.

Presenečenje na letošnji lestvici sta Damijan Merlak in Nejc Kodrič, ustanovitelja in po 32-odstotna lastnika borze kriptovalut Bitstamp, ki sta se s 122 oziroma 112 milijoni evrov ocenjenega premoženja uvrstila na šesto in osmo mesto. Na lestvico se vračata po dveletnem premoru, leta 2014 je bilo premoženje vsakega od njiju ocenili na 22,9 milijona evrov.

Med 100 najbogatejšimi Slovenci, ki so bili že lani na lestvici, se je najbolj, za 95 odstotkov, povečalo premoženje družine Albreht, ki ima v lasti Zlatarno Celje (31. mesto, 37 milijonov evrov), najbolj pa je upadlo (za 35 odstotkov) premoženje Boštjana Bandlja, lastnika podjetja Belektron, ki trguje z emisijskimi kuponi (95. mesto, 21,3 milijona evrov).