Nagrada pet najboljših – top 5 je namenjena najboljšim izdelkom, ki so jih oblikovalci in izdelovalci ustvarili in predstavili na sejmu Ambient. Mednarodna komisija izbira na osnovi uveljavljenih kriterijev, ki opredeljujejo dobro oblikovanje – inovativnost, funkcionalnost, ekologija, če naštejem le tiste najpomembnejše, je v svojem nagovoru poudaril prof. Vladimir Pezdirc, idejni oče nagrad Gospodarskega razstavišča.

Priznanje najboljši med najboljšimi podjetju Pirnar

Komisija je med najboljših pet imenovala naslednje izdelke: Mizarstvo Bolčič d.o.o. za stol Cockpit, oblikovalec Guillaume Delvigne, Klinc Marko s.p. za kavč Pillow sofa, oblikovalec Marko Klinc, polfotelj Pero oblikovalke Neže Uran, ki je prejela tudi nagrado top ideje, Pikka design d.o.o., za krožnik Circulum, oblikovalca Rok Kuhar in Katjuša Kranjc, in Pirnar d.o.o., za Pirnar Ultimum Pure vhod v leseni izvedbi, oblikovalca Roman Pirnar in Ernest Bevc. Najvišje priznanje najboljši med top 5 – med nagradami za izdelke, ki jih v imenu Gospodarskega razstavišča izbere posebna komisija (Vladimir Pezdirc, Jani Bavčer, Marco Marangone in Marjan Orešić) – gre letos v roke podjetju Pirnar d.o.o., za Pirnar Ultimum Pure vhod v leseni izvedbi z one touch potezalom oblikovalcev Romana Pirnarja in Ernesta Bevca. Nagrajeni izdelki so na ogled na posebni razstavi v dvorani Kocka.

Pester spremljevalni program

Direktor Gospodarskega razstavišča mag. Iztok Bricl je na odprtju predstavil zasnovo in program obeh sejmov. »Dva sejma z eno vstopnico sta po lanski premieri dokaz, da smo na pravi poti. Sejem Ambient razstavlja ponudbo pohištva in notranje opreme, sejem Dom Plus pa stavbno pohištvo, ogrevalno in hladilno tehniko ter montažne hiše. Prireditev poteka od danes pa vse do nedelje v vseh dvoranah Gospodarskega razstavišča ter v dodatni montažni in še na Mestni ploščadi pod skupnim sloganom Vse za dom!« Organizatorji so tudi letos povabili strokovno zaledje in skupaj pripravili pester spremljevalni program. Na sejmu Dom Plus sodelujejo z brezplačnimi svetovanji in predavanji neodvisni strokovnjaki Gradbenega inštituta ZRMK in ENSVET – Eko sklada na temo trajnostne gradnje, izbire energentov oziroma načina ogrevanja, pridobivanja nepovratnih sredstev, bivalnega ugodja in odprave nevšečnosti, kot sta vlaga in plesen, itd.

Sodelovanje med oblikovalsko stroko in gospodarstvom

Sejemsko strategijo, ki močneje prepleta delovanje pohištvenega sejma z oblikovanjem, je prof. Vladimir Pezdirc ocenil kot uspešno in predstavil glavne projekte: »Razstavo in borzo oblikovanja – top ideje so mladi oblikovalci prepoznali kot odlično priložnost za predstavitev svojih idej in možnost vstopa na trg. Arhitekturna svetovalnica – top arhitekt je nedvomno priljubljena in koristna za obiskovalce sejma, saj jim s strokovnimi nasveti pomaga pri urejanju njihovega bivalnega okolja in spodbuja širši pomen kulture bivanja. Posebni gost sejma – letos je to italijansko podjetje Miniforms, omogoča neposreden vpogled in soočenje s tekočo produkcijo pohištva svetovno uspešnega podjetja, saj njihove izdelke najdete praktično na vseh kontinentih. Postopoma so se s temi aktivnostmi in nagradami, borzo idej, okroglimi mizami in strokovnimi predavanji pletle vedno močnejše vezi in sodelovanje med oblikovalsko stroko, gospodarstvom in seveda končnim uporabnikom.«