Oba sejma dopolnjuje spremljevalni program, ki skuša najširši javnosti na sejmu Ambient približati pomen oblikovanja v kulturi bivanja. Kot pravi Stane Kavčič, vodja sejmov Ambient Ljubljana in Dom plus, bo rdeča nit letošnjega programa usmerjena v celovito prenovo večstanovanjskih stavb – od zbiranja idej do končne realizacije projekta.

Na največji razstavi notranje opreme z zadnjimi trendi v Sloveniji, ki jo tudi letos gosti ljubljansko Gospodarsko razstavišče, se bo predstavilo 183 podjetij iz 13 držav. Vendar to ni le razstava?

Vsak sejem, lahko rečemo, je v prvi vrsti razstava. Pregled vsega, kar je v neki panogi na tržišču. Predstavitev novosti, zadnjih trendov. Razstavljavci se predstavljajo na svojih razstavnih prostorih po razstavnih programih. Na sejmu Dom plus so to stavbno pohištvo, hladilna in ogrevalna tehnika ter montažne hiše. Na pohištvenem sejmu Ambient Ljubljana so to kuhinje, bela tehnika, ploskovno pohištvo, talne obloge, stilno pohištvo, stoli, vgradne omare, stopnice, tkanine, sedežne garniture, oblazinjeno pohištvo, kopalnice, bazeni in savne. Vse dvorane Gospodarskega razstavišča s še eno montažno ter z Mestno ploščadjo smo dopolnili še s pestrim in zanimivim dogajanjem kot dodano vrednostjo ponudbe na razstavnih prostorih.

Lani je sejem Ambient prvič spremljal tudi novi sejem Dom plus. Kako se je ta odločitev obnesla med razstavljavci in med kupci?

Lanska ponudba dveh sejmov z eno vstopnico se je za razstavljavce in obiskovalce izkazala kot dobra poteza. Sejma si je ogledalo prek 30.000 obiskovalcev. Ambientu Ljubljana smo tako tudi letos dodali še jesenko različico našega največjega graditeljskega sejma Dom. Pogosto obiskovalci namreč ne vedo prav dobro, kaj natanko kateri sejem ponuja, saj se dopolnjujeta v segmentih, ki smo jih zdaj umestili v Dom plus. Vse za dom torej, kot pravi naš povezovalni slogan.

Letos več razstavljavcev kot lani. Katerim vsebinam ste namenili še več pozornosti?

Oba sejma dopolnjuje spremljevalni program, ki skuša obiskovalcem na sejmu Ambient približati pomen oblikovanja v kulturi bivanja, na sejmu Dom plus pa z brezplačnimi svetovanji in predavanji neodvisnih strokovnjakov Gradbenega inštituta ZRMK in EN SVET – Eko sklada odgovoriti na vprašanja glede trajnostne gradnje, izbire energentov oziroma načina ogrevanja, pridobivanja nepovratnih sredstev, bivalnega ugodja in odprave nevšečnosti, kot so vlaga, plesen … Največ pozornosti namenimo, se razume, obiskovalcu. Na razstavnih prostorih razstavljavcev dobi pregled nad ponudbo, primerja cene, materiale, funkcionalnost, ekonomičnost …, pridobi informacije iz prve roke, ne neodvisnem svetovanju pa, kaj vse je potrebno za uspešno investicijo in kako zanjo pridobiti nepovratna sredstva.

Kako Gospodarsko razstavišče spodbuja razvoj pohištvene industrije in oblikovanja pri nas?

Letos smo pripravili že 8. razstavo in borzo Top ideje, na kateri predstavlja svoje sveže oblikovalske ideje 24 mladih ustvarjalcev, kar je največ doslej. Pokrovitelja projekta, Mömax in Lesnina XXL, svojega favorita razstavita še v svojem prodajnem centru. Pred tremi leti smo uvedli brezplačno arhitekturno svetovanje Top arhitekt in posebnega gosta Ambienta. To je letos podjetje iz Italije Miniforms. Za njihove kreacije pohištvenih kosov so značilne živahne in sveže barve, združene z nevsakdanjim, avantgardnim dizajnom.

Že dvanajst let pa Gospodarsko razstavišče po izboru posebne komisije za oblikovalske presežke med razstavljenimi eksponati podeljuje nagrade top 5, ki si jih je mogoče ogledati na posebni razstavi. Na vse to smo ponosni. Z omenjenimi projekti, okroglimi mizami, strokovnimi predavanji, bogatim sejemskim katalogom nam vse bolj uspeva povezati oblikovalsko stroko, gospodarstvo in najširšo javnost – naše obiskovalce oziroma končne potrošnike. Želimo sporočiti, da oblikovanje ni nekaj nedosegljivega, ampak sta lahko profila arhitekta in oblikovalca dostopna vsakomur v prid njegove bivalne kulture. Obiskovalcem želimo tudi letos sejemske vsebine približati s posebno znižano vstopnico »Happy Hour«.

Na ogled so še razstave RETROspekcije: poljsko oblikovanje na začetku XXI. stoletja, pohištvo in oprema iz druge roke Centra ponovne uporabe Ljubljana, na Mestni ploščadi pa so razstavljeni lesena samozadostna enota za začasno bivanje podjetja Permiz, d.  o.o., ter gradbeni in bivanjski produkti podjetja Žurbi team, d.  o.o.

Že 8. razstava in borza mladih, še neuveljavljenih arhitektov in oblikovalcev. Lahko rečemo, da je sejem Ambient odskočna deska za marsikoga med njimi?

Tako je! Top ideje so edina možnost, prostor, kjer lahko mladi ustvarjalci predstavijo svoje delo. To je res odlična priložnost in spodbuda za tiste, ki se šele prebijajo na trg. Tu lahko preverijo, ali je izdelek porabniku zanimiv, ali je zanj zanimanje tudi v industriji. Obiskovalci sejma se nad njimi navdušujejo, sprašujejo, kje bi jih lahko kupili. Marsikdo se uveljavi na kikstarterju. Na primer skupina Desnahemisfera, ki je oblikovala kavno skodelico v obliki kozjega roga. Dva iz skupine, Dejan Kos in Klemen Smrtnik, se na Top idejah predstavljata vse od leta 2012.

Kar nekaj oblikovalcev je tu doživelo svoj krst.

Tu je svoj krst doživela tudi skupina Aklih z Mirne na Dolenjskem in začela posegati po nagradah »velikih« – top 5 za njihovo urbano pohištvo Moment (2015), lani pa za svoje kreativne izdelke. Med nagrajence sta se uvrstili med drugimi še Lana in Kaja Strle s 3S design, uspešen prodor je doživelo večfunkcionalno pohištvo Feydom in še bi lahko naštevali. Tako letos kot posebnega gosta na Top idejah izpostavljamo skupino TRIpike, ki je 2013 osvojila nagrado top ideje za polico REML shelf, leta 2014 je razstavila prototip modularne kletke za male živali in leseni akvarij WOOD flex home, letos pa jim za vrhunsko oblikovan leteči krožnik za odlaganje ključev in podobnega lahko čestitamo za eno najprestižnejših nagrad na svetu red dot. To so torej zgodbe o uspehu, Top ideje pa so v resnici odskočna deska na poti do tja.

Tudi letos bo na sejmu velik poudarek na lesu. Gre prihodnost v to smer?

Ena od vizij slovenskega gospodarstva je, da lesarstvo postane ena najhitreje rastočih panog v Sloveniji. Društvo lesarjev Slovenije s partnerji tudi letos pripravlja strokovni posvet Izzivi v lesarstvu, na svojem razstavnem prostoru pa izpostavlja kompozitno zgradbo lesa. Les pa je tudi tisti naravni material, ki povezuje oba sejma. Dom plus z montažnimi hišami in stavbnim pohištvom, Ambient Ljubljana pa, seveda, s pohištvom, kot so kuhinje, dnevne sobe, spalnice. In tu se spet lahko pohvalimo z izjemnimi presežki slovenskih oblikovalcev v kombinaciji z mizarstvi, kot so – izpostavimo jih le nekaj – mizarstvo Amek, d.o.o., za TV omarico Tramek z oblikovalcem Dejanom Kosom, mizarstvo Bolčič za kolekcijo Mitja z oblikovalcem Nevenom Kovačičem (2015) in prav tako večkrat zmagovalna dvojica Pohištvo Potočnik in oblikovalec Julijan Krapež, absolutni zmagovalec za kuhinjo Smreka in terazzo (2014), lani pa z nagrado top 5 za pohištvo Sistem 2016.