Evropa bo najpozneje do prihodnjega torka zagotovila zadnje štiri udeležence svetovnega nogometnega prvenstva, ki ga bo prihodnje leto gostila Rusija. V dodatnih kvalifikacijah bo najbolj vroče na tekmah Hrvaška – Grčija in Švedska – Italija, vstopnico za mundial pa bosta prejela tudi zmagovalca dvoboja Severna Irska – Švica in Danska – Irska.

Le ena zmaga Hrvaške nad Grčijo

Hrvaška je v kvalifikacijah za prvenstvo tako nihala, da je vrh zveze odpustil selektorja Anteja Čačića, ki ga je zamenjal Zlatko Dalić. Po ključni zmagi v Ukrajini pred mesecem dni so si kockasti priigrali dodatne kvalifikacije, vendar si za tekmico niso želeli Grčije, ki so jo na dosedanjih šestih tekmah premagali le enkrat. Pred dvajsetimi leti je za hrvaško zmago zadel sedanji predsednik zveze Davor Šuker. Obe tekmi bosta minili brez navzočnosti gostujočih navijačev, saj so organizatorji opozarjali pred izgredi na tribunah.

Pod večjim pritiskom bo Hrvaška, ki si s številnimi zvezdniki (Luka Modrić, Ivan Rakitić, Mario Mandžukić, Mateo Kovačić…) ne sme privoščiti neigranja na največjem reprezentančnem turnirju. »V Ukrajini smo pokazali, da se lahko kosamo s pritiskom. Na obeh tekmah z Grčijo moramo dokazati javnosti, kdo je Hrvaška. Nobenih izgovorov ne bomo iskali,« napoveduje selektor ognjenih Zlatko Dalić, ki je pred tedni povedal, da ima začetno enajsterico že sestavljeno. Jutri zvečer na zagrebškem stadionu Maksimir morda ne bo mogel računati na Maria Mandžukića, ki zaradi poškodbe trenira po posebnem programu, medtem ko Milana Badlja zagotovo ne bo v kadru.

Grčija bo v Zagrebu nastopila brez zvezdnika Rome Kostasa Manolasa, ki ga je Mednarodna nogometna zveza (Fifa) dodatno kaznovala, ker je v kvalifikacijah proti Cipru nalašč prejel rumeni karton, da bi izpustil nepomembno tekmo z Gibraltarjem. »Poteza Fife ni poštena, saj ima ta organizacija dvojna merila. Ne glede na to bomo pripravljeni na Hrvaško, saj že dve leti trdo garamo za uvrstitev na prvenstvo,« zagotavlja grški selektor Michael Skibbe. Na jutrišnji tekmi v Zagrebu je po sedem igralcev iz vsakega moštva v nevarnosti, da ob prejetju rumenega kartona izpustijo povratni nedeljski dvoboj v vročem Pireju.

Lovrenu so razmetali stanovanje

Hrvaška bo imela podporo polnega Maksimirja, čeprav je pomemben del javnosti vključno z mediji v zadnjih mesecih zaradi nepreglednega delovanja zveze večkrat pozval k bojkotu članske reprezentance. O negativnem ozračju znotraj hrvaškega nogometa je spregovoril tudi reprezentant Dejan Lovren, ki ga je javnost linčala, potem ko je na sodišču povsem spremenil izjave in zaščitil kontroverznega šefa Dinama Zdravka Mamića. Poleg medijskega pritiska so mu tudi dvakrat razmetali stanovanje. »Preteklosti ne morem spremeniti. Želel bi si, da se črni oblak nad menoj razkadi. Ni mi enostavno, saj ljudi sploh ne zanima, kako igram nogomet, pač pa vse drugo. Kljub vsemu moramo stopiti skupaj in se uvrstiti na prvenstvo. Mi smo zgolj nogometaši, ki nimamo vpliva na dogajanje v zaodrju. Potrebujemo pomoč vseh, saj nam bo le v tem primeru uspelo,« je govoril Dejan Lovren.

Dodatne kvalifikacije za SP 2018, prve tekme, četrtek, ob 20.45: Hrvaška – Grčija, Severna Irska – Švica, petek ob 20.45: Švedska – Italija, sobota ob 20.45: Danska Irska, povratne tekme, nedelja ob 18. uri: Švica – Severna Irska, ob 20.45: Grčija – Hrvaška, ponedeljek ob 20.45: Italija – Švedska, torek ob 20.45: Irska – Danska.