Mestna občina Ljubljana, ki se trudi biti prijazna do lezbične, gejevske, biseksualne in transspolne skupnosti (LGBT), od leta 2014 podeljuje tudi posebne certifikate LGBT prijazno. Z njimi v partnerstvu z nevladnimi organizacijami LGBT ozaveščajo o raznolikosti spolnih usmerjenosti in spolnih identitet, predvsem pa želijo spodbuditi ustvarjanje pozitivnega delovnega vzdušja. Projekt koordinira oddelek za zdravje in socialno varstvo, organizacija pa pridobi omenjeni certifikat, ko izpolni dva kriterija: opravi posebno izobraževanje in nato prenese novo znanje še na sodelavce.

V zadnjih treh letih je z nalepkami LGBT prijazno opremilo svoje prostore 20 organizacij, včeraj pa jih je certifikate uradno prejelo še sedem. Prva je bila Fakulteta za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani, kot eno prvih podjetij se je z nazivom LGBT okitil IBM Slovenija, največ certifikatov pa so znova prejeli občinski zavodi: javni zavod Mladi zmaji, Viški vrtci, vrtec Galjevica, vrtec Kolezija in vrtec Mladi rod.

Na ljubljanski mestni občini pravijo, da se s pridobitvijo certifikata prejemniki zavežejo, da bodo v svoji organizaciji zagotavljali boljše razumevanje temeljnih človekovih pravic LGBT-oseb ter vključujoče okolje za LGBT-sodelavce in sodelavke. Prav tako bi radi dosegli, da bi zaposleni mislili na LGBT-uporabnice in uporabnike pri zagotavljanju ponudbe in storitev ter da bi bili pozorni na kršitve njihovih pravic.

Ob tem velja dodati, da je Ljubljana vključena tudi v Mrežo mavričnih mest (Rainbow Cities Network). Od leta 2014 je v družbi Amsterdama, Berlina, Bruslja, Dunaja in drugih mest iz 15 držav. Njihovi predstavniki bodo v naslednjih dneh prispeli v Ljubljano, saj po Amsterdamu slovenska prestolnica letos gosti letno srečanje mavričnih mest, na katerem si izmenjujejo dobre prakse in izkušnje na LGBT-področju.

V osrednjem atriju Mestne hiše jih bo tokrat pričakala fotografska razstava Jasne Klančišar z naslovom 30''. Avtorica je postavila na ogled 22 portretov transspolnih in cisspolno nenormativnih oseb, s katerimi prikazuje njihovo moč in lepoto. S tehniko tridesetsekundnega portretiranja je izpostavila tudi dele njihovih teles, osebe in predmete, ki imajo velik vpliv na njihov spol. Gre za prvo tovrstno razstavo v Sloveniji, ki je luč sveta ugledala prav v mesecu ozaveščanja o transspolnosti. dv