Zadevo, v kateri šest oškodovancev iz Dravograda zaradi škode ob poplavljanju reke Drave toži avstrijskega upravljalca hidroelektrarn na reki Dravi v Avstriji, družbo Verbund, sicer vodi mariborsko okrožno sodišče, je pa obravnava včeraj potekala v prostorih okrožnega sodišča v Slovenj Gradcu. Sprva je za zaprtimi vrati potekal poskus poravnave, a je bil neuspešen. V nadaljnjem postopku, ki je bil odprt za javnost, pa je sodnica Urška Kežmah med drugim obema stranema določila 30-dnevni rok za odgovore na navedbe v podanih vlogah.

Povedala je, da bo sodišče najprej razčistilo temelj tožbenega zahtevka in bo v zvezi s tem verjetno izdalo vmesno sodbo, nato pa bo odločalo glede odškodnine. Pri tem bo treba pridobiti mnenje ustreznega izvedenca, ki bo preveril dogajanje ob reki Dravi v Sloveniji in pri tem upošteval vplive iz tujine.

Ob tem sodnica ugotavlja, da strani še nista našli izvedenca, s katerim bi se strinjali obe, sama pa glede na seznam slovenskih izvedencev tudi ne vidi ustreznega, zato razmišlja o pritegnitvi slovenske ustanove, v okviru katere bi verjetno imenovali več kot samo enega izvedenca. Ponudbe v zvezi s tem bo zbrala in jih dala v izjasnitev obema stranema, ki se morata z imenovanjem izvedencev strinjati. sta