»Ni mi jasno, od kod je to prišlo,« so popoldne modrovali sosedje izolskih Livad, ki jih je nedeljsko večerno neurje dodobra prestrašilo. V zelo kratkem času je padla velika količina padavin in največ nevšečnosti povzročila prav na Livadah, v starem jedru Izole in kampu Jadranka. Meteorna voda je zalivala stanovanja, kleti, zaklonišča, poplavljala ceste, šole in vrtce ter sprožala plazove in odnašala obcestno signalizacijo. Gasilci in drugi reševalci so našteli več kot 150 intervencij. »Poplavljenih je bilo 84 objektov, sprožili so se trije plazovi, za nameček smo imeli še zahtevno intervencijo gašenja požara v univerzitetnem kampusu,« statistiko našteva poveljnik Gasilske zveze Izola Albert Godnič. Glavni vzrok poplav je bil močan naliv s točo, ki je z ogromno količino odpadlega vejevja, listja in lubja ter zemlje zamašil večji del odtočnih jaškov.

Zaklonišča polna vode

Danes je bilo na Livadah povsod okoli blokov še vedno polno blata in nanesenih vej. »Deževati je začelo okoli pete ure, vedno močneje je padalo, vmes se je dvakrat ali trikrat usula za prst debela toča. Malo pred sedmo uro zvečer je postalo jasno, da nam bo voda vdrla v stanovanje, če ne bomo ukrepali,« je v Ulici Ferda Bidovca pripovedoval Zoran. V zaklonišče je stekel po vreče s peskom in tik pred zdajci zaprl vodi pot v stanovanjski blok. »Ustavila se je dva centimetra pod pragom. Srečo smo imeli,« je vzkliknil med razmislekom, kaj bi bilo, če jih ne bi bilo doma. Danes je izpred vhoda z lopato odstranjeval fino blato, na katerem je drselo kot na ledu.

V sosednji ulici IX. korpusa so izolski gasilci iz zaklonišč črpali vodo. Črpalke so brnele že ves dan. »Vsa ulica ima poplavljena zaklonišča. V enem od njih sega voda meter visoko,« je povedal eden od gasilcev. Medtem ko je voda po ceveh tekla navzgor na trg med bloki, je eden od gasilcev v zaklonišču z veliko metlo spravljal na kup blato. Zalka Kodele je metlo vzela v roke sama in čistila pot pred blokom. »Veste kaj, sami si moramo pomagati. Ne bomo mogli vsi čakati le na druge,« je dejala, medtem pa v žepu predpasnika iskala pametni telefon, da pokaže filmček, ki ga je posnela v nedeljo zvečer. »Grozno je bilo, voda je drla mimo bloka, kot bi bila reka. Do svojega avta nisem mogla priti, tako hudo neurje je bilo,« je pripovedovala.

V vrtcu Školjka poplavilo 12 igralnic

Del intervencijskih služb so bili tudi babice in dedki, ki so morali prevzeti varstvo otrok. Že v nedeljo zvečer so namreč vzgojiteljice vrtca Školjka klicale starše otrok, da jih v ponedeljek ne bodo mogli sprejeti. Voda, ki je vdrla v vrtec, je v nekaterih igralnicah segala 40 centimetrov visoko. Od 17 igralnic je bilo 12 poplavljenih. »Že v nedeljo zvečer smo v hitri intervenciji skoraj vseh zaposlenih, njihovih družinskih članov, prijateljev in gasilcev uspeli iz prostorov spraviti blato in vodo. Danes nadaljujemo. Upali smo, da bi nam lahko uspelo v sredo znova sprejeti otroke, a je žal vse razmočeno,« je med metlami in krpami pripovedovala ravnateljica vrtca Suzana Božič. Danes so vzgojiteljice, čistilke in zunanji čistilni servisi iz vrtca spravljali nesnago, zračili prostore, v vreče za smeti spravljali igrače, ki jih je voda uničila. Naravnost na odpad so odpeljali štiri zabojnike uničenih stvari. Vrtec bo tudi danes še zaprt. Ravnateljica o škodi še ne more govoriti, saj se bo ta pokazala šele tedaj, ko bo pohištvo začelo cveteti. Zaradi poplavljenih učilnic sta bila prav tako zaprta bližnja osnovna šola Danteja Alighierija in vrtec L' Aquilone, a bosta danes otroke ponovno sprejela.

V bližnjem Univerzitetnem kampusu Livade je za nameček v nedeljo še zagorelo. Vonj po zoglenelih instalacijah je bilo še popoldne mogoče vohati daleč naokoli. Zaposleni so iz laboratorijev odnašali drago opremo, ki so jo v povsem nove prostore prinesli šele pred dobrega pol leta. Študij bodo morali znova izvajati na stari lokaciji. Zakaj je zagorelo, forenziki še preiskujejo. Zelo verjetno pa je, da je zaradi poplavljenega pritličja kampusa prišlo do kratkega stika. Škoda je po prvih ocenah gromozanska