S kamni in skalami lahko zelo lepo preoblikujemo vrt ali okolico hiše. Ti naravni elementi so zelo lepi, najboljše pa je, da jih ni treba zalivati, obrezovati ali kako drugače skrbeti zanje. Dajejo čudovit občutek stalnosti iz leta v leto ter brezskrbno uživanje v lepoti okolice hiše.

Kot naravni del okolja

Preden začnete postavljati velike skale in kamne po vrtu, najprej skicirajte načrt, kam jih boste postavili. Najmanj, kar si želite, je, da težke kamne brezglavo premikate sem ter tja. Ko jih umeščate v okolje, jih delno zakopljite v tla. Takšna postavitev je bolj privlačna in ustvari prijeten pogled na krajino. Kamenje, ki je postavljeno na ta način, je videti, kot da je naravni del okolja, v katerega je umeščeno.

Postavitev v skupinah

Najbolje je, da kamenje in skale postavite v skupine in ne kot posamezne kose. Skupina od treh do petih skal na splošno deluje lepše, saj dajejo bolj naraven videz. Število in postavitev kamnov je odvisna od velikosti in oblike posameznih skal in kamnov. Izbrane kamne in skale lahko uporabite na različne zanimive načine, na primer za ustvarjanje edinstvene vrtne poti ali pešpoti, večje skale pa lahko uporabite tudi za privlačne in koristne pregradne stene. Če kamenje položite po tleh, je to odličen način za preprečitev rasti plevela.

Uskladitev z drugimi elementi krajine

Ključ je ravnotežje med velikostjo, obliko in barvo kamnov, ki ste jih nabrali v naravi. Uskladite jih z rastlinjem in drugimi elementi oblikovanja krajine, ki jih obdajajo. Prav tako je pomembno, da skale in kamne uporabljamo zmerno. Ne pozabite, da so kamni lahko v zimskih mesecih edini vidni del vašega vrta. Na pokrajino glejte kot na celoto, kar upoštevajte tudi pri načrtovanju in postavitvi teh edinstvenih elementov.

Zaščita pred poškodbami

Pri umeščanju kamenja in skalovja v okolico doma se zaščitite pred žulji in poškodbami rok s trpežnimi rokavicami. Kamenje je lahko zelo grobo in ostro, zato so rokavice pomembna zaščita. Nujna je tudi previdnost pri premikanju ali prestavljanju težkih skal. Če morate kamne prenašati na daljše razdalje, priporočamo, da uporabite samokolnico ali bager.