Da bo skalnjak uspeval, naj ima dovolj svetlobe in toplote, vendar pa mora biti obenem zaščiten pred močnim soncem. Kot pove že ime, je za skalnjak značilno kamenje, pa vendar to ni najpomembnejši element pri tej obliki botaničnega vrta. Najbolj pomemben element niso niti rastline same, temveč je ključna usklajenost barv ter oblika kamenja in rastlinja.

Sledite lastnim idejam in kreativnosti

Vendar pa je to stvar okusa in veščin tistega, ki se s skalnjakom ukvarja. Za to ni nobene posebna šablone - sledite le lastnim idejam, željam in kreativnosti. Da boste uspešni, morate pred izdelavo skalnjaka poznati nekaj osnovnih rastlinskih vrst, ki jih boste posadili (denimo skalni grobeljnik, anemona, rožnati pečnik) , tako da že pri postavitvi kamnov načrtujte, katere rastline boste posadili pri določenem kamnu. Že takoj je torej priporočljivo usklajevati razmerje med kamni in rastlinami, barvami in oblikami.

skal3.jpg

Ko pripravite skalnjak, imejte v mislih, da sta funkcionalnost in videz odvisna od potrpežljivosti in vloženega truda. Ne sadite brez načrtov, saj se vam bo to hitro maščevalo in učinka, ki ste si ga želeli, ne boste dosegli.

Redno vzdrževanje za uspešno rast

Po učvrstitvi kamenja posadite rastline, nato pa vam preostane le še skrb za vzdrževanje. Če smo še tako dobro pripravili prostor, je plevel neizbežen, zato ga morate sproti odstranjevati. Zemljo občasno gnojite, malo porahljate in, če je treba, tudi zalijte. V mislih je treba imeti še eno stvar – ne smemo biti nestrpni in obupati, če po letu ali dveh ne dobimo želenega videza. Za razvoj vsakega živega bitja je potreben čas, tako je tudi z rastlinami. Te namreč ne morejo rasti, kot si želimo mi, temveč se to dogaja po zakonih matere narave.

skalnjak.jpg

To pa ne pomeni, da na rast in razvoj rastlin ne moremo vplivati. Zadosten izbor substratov, razporeditev kamnitih blokov, tako da je deževnica kar najbolje izkoriščena, premišljen izbor rastlinja za določeno podnebje, sajenje, količina posajenih rastlin, na koncu pa še zadostna nega – z vsem tem pospešujemo rast.

Skalnjaku, ki je eden dominantnih elementov na vrtu, najdite ustrezno mesto. Zaželeno je, da je viden z vseh koncev vrta, terase ali drugih prostorov, kjer preživljate prosti čas, a ne pozabite, da naj bo na sončnem mestu z veliko vode.

Nekaj lepih skalnjakov si oglejte tukaj.