»Svetovna lestvica IAAF, ki jo bomo začeli uporabljati že leta 2018, bo posegla v globalni tekmovalni sistem vključno z nastopi na OI in SP,« je pojasnil predsednik IAAF Sebastian Coe.

Sklenjena pogodba obsega izgradnjo, vodenje in vzdrževanje nove podatkovne baze z rezultati in statistiko, ki bo zajemala največja prvenstva, enodnevne mitinge, cestne teke, kros ... Pri tem bodo točkovali dosežke posameznika in pri tem upoštevali čase oziroma dosežke, uvrstitve na posameznih nastopih in pomembnost tekmovanja. Svetovno lestvico IAAF bodo uporabili že za nastope za SP leta 2019 v Dohi in OI leta 2020 v Tokiu.

Vzpostavitev sistema bo poleg tega omogočala tudi vpogled v zgodovino in osvetlitev atletskih legend. Zato bodo vzpostavili poseben oddelek IAAF dediščina, kjer bodo pripravili podlage za zgodovinske preglede, tekste, fotografska in video gradiva. Januarja prihodnje leto bo novo mesto direktorja tega oddelka prevzel Chris Turner, ki od leta 2002 vodi oddelek za komuniciranje in stike z javnostjo IAAF.