Medtem ko so minule dni v šesterici najboljših gazel ustaljeno delovno dinamiko obarvali še s praznovanjem, rezanjem torte in nazdravljanjem, direktorice in direktorji pa so se dosledno zahvalili vsem sodelavcem, dinamika za dosego zastavljenih ciljev za leto 2018 ne pojenja.

V žalskem Tehnosu, aktualni zlati gazeli, hitijo s šestmilijonsko investicijo v 5500 kvadratnih metrov dodatnih proizvodnih površin. Tako bodo v začetku leta 2018 poskrbeli še za dodatno tehnološko opremo, s katero bodo še bolj avtomatizirali proizvodnjo, imeli pa tudi možnosti za izboljšanje logističnih poti in skladišča.

Tovarniški kompleks, katerega površina naj bi v celoti znašala kar 12 hektarjev, širijo tudi v Adrii Domu. »Prijavili smo tudi razvojni projekt i-mobilne hiše, s katerim se potegujemo za razvojna sredstva TRL 6-9. Gre za uporabo novih materialov in integracijo informacijske tehnologije za nadzor in upravljanje mobilne hiše,« pojasnjuje direktorica Marta Kelvišar. Sicer pa postopoma osvajajo več trgov, to pa so švedski, nemški, nizozemski, angleški in španski trg. Celinske trge nagovarjajo s celinsko modularno hišo, grški, japonski in arabski trg pa želijo prepričati z glamping mobilnim šotorom.

Nove priložnosti z novo opremo

Dodatne posodobitve strojne opreme napovedujejo tudi v pivškem podjetju Sitor stiskalnice, kjer končujejo stiskalnici, ki ju bodo dobavili v začetku prihodnjega leta. Za seboj imajo že širitev proizvodnih površin, nedavno so naročili stroj za avtogeni in plazemski razrez jeklene pločevine, ki bo omogočal razrez pločevine dimenzij deset krat pet metrov. »Trenutno se odločamo o nakupu novega varilnega centra za varjenje večjih zvarjencev. V opremi bosta tudi dva robota, ki bosta bistveno olajšala delo varilcev in skrajšala izdelovalne čase,« pojasnjuje direktor srebrne gazele Rudi Tomšič. Odvisen od obsega naročil pa je nakup mostnega rezkalnega stroja za obdelavo obdelovancev dolžine več kot osem metrov in širine 4,5 metra.

Tako kot v Sitorju stiskalnicah so tudi v Varisu Lendava, bronasti gazeli, pogostili vse sodelavce s torto in penino ter poskušali odgovoriti na številne čestitke. »Pred začetkom popoldanske izmene smo imeli zbor delavcev. Vse sem nagovorila in se jim zahvalila. Nazdravili smo s penino in se posladkali s torto. Gazela pa je ves čas potovala od sodelavca do sodelavca,« je dogodek opisala direktorica Sabina Sobočan. Kipec so nato postavili v vitrino k drugim dosedanjim priznanjem. »Pravo praznovanje bomo imeli 18. novembra,« je napovedala Sobočanova. Do konca leta bodo dodatno zaposlili še vsaj deset sodelavcev in ekipo povečali na 241. Prihodke bodo zaokrožili pri 21,38 milijona evrov, kar je skoraj 15-odstotna rast glede na minulo leto.

Hočejo biti največji

Prihodnje leto bodo pospešeno nadaljevali digitalizacijo proizvodnega procesa ter tako vsaki kopalnici zapisali njen DNK, do konca tega desetletja pa nameravajo na trg dati lesene module, povečali bodo skladiščne in proizvodne prostore ter postali vodilni proizvajalec gotovih kopalnic v Evropi.

Gorenjska gazela 3fs je lani prihodke v primerjavi z letom 2015 dvignila za 40 odstotkov. Po mnenju Andraža Logarja, direktorja tega kranjskega podjetja, taka rast na daljši rok v svetovalnem IT-poslu ni vzdržna in se bo treba nanjo primerno odzvati. Letos so zato zavestno »umirili motorje in se posvetili razmisleku, kaj naj prinese leto 2018. S tem je povezano tudi pospešeno investiranje v razvoj, tako finančno kot kadrovsko,« je pojasnil direktor. Srednjeročna vizija 3fs je, da bodo vsaj za nekajkrat povečali obseg svetovanj in še naprej razvijali odcepljena podjetja. V Don Donu pa bodo po obsežnejši investiciji v tovarno opečenca v Srbiji dodatno energijo usmerili še v okrepitev svoje prisotnosti na Hrvaškem.