Če sklepamo po trenutni formi vodilnih štirih ekip, bodo gledalci uživali na dveh derbijih v 14. krogu državnega nogometnega prvenstva. Zaradi zahtevnosti nasprotnikov je možno, da bi vodilna Olimpija v Velenju in drugouvrščeni Maribor v Domžalah doživela celo prva poraza v sezoni. Za Maribor se z drevišnjim gostovanjem v Domžalah začenja peklenski mesec, v katerem bodo odigrali kar osem tekem v treh različnih tekmovanjih. V zadnjem času so bile tekme med Domžalami in Maribor spektakularne z goli in preobrati. Domžale so med najbolj neugodnimi tekmeci za Maribor, tega nato v sredo čaka tekma lige prvakov v Liverpoolu, kamor se odpravlja tudi 2000 slovenskih navijačev. Gostovanje v Velenju bo za Olimpijo najzahtevnejša preizkušnja v dosedanjem delu sezone. Ljubljančani so se mučili že z manj zahtevnimi tekmeci, kot je Rudar, ki bo zaradi trenerja Marijana Pušnika dodatno motiviran.

ANKARAN – KRŠKO danes ob 13. uri, sodnik: Obrenović

Ankarančani ohranjajo stik z devetim mestom, je pa pred njimi še ena tekma, ki lahko veliko prinese in še več odnese. Z zmago bodo morda celo prehiteli Kranjčane, ki doma igrajo s Celjani, poraz bi jih utegnil zasidrati na dnu. Zadnja tekma v Ljudskem vrtu, ki so jo izgubili »samo« z 1:0, naj bi bila spodbudna popotnica na novo »domače gostovanje,« slabša pa seštevek vseh treh zadnjih tekem, ki so se končale s skupnim izidom 0:10. Malce boljša je popotnica Krčanov. Ti imajo za seboj še vedno velikih 1:6 z zadnjih dveh tekem, zaradi torkovega preloženega dvoboja z Rudarjem pa tudi dva dni manj priprav. Za nameček s seboj prinašajo neprijeten spomin z letošnje uvodne tekme z Ankarančani, ko so dvakrat zapravili vodstvo in iztržili le točko.

Verjetni postavi – Ankaran Hrvatini: Bužan, Humar, Primc, Burkić, Pahor, Badžim, Delgado, Mate, Nkama, Klapan, Meledje, trener Badžim.

Krško: Zalokar, Jakolič, Krajcer, Gorenc, Ejup, Jovanović, Balić, Gajić, Dušak, Mujan, Škrbić, trener Balajić. Naš namig: 1

TRIGLAV – CELJE danes ob 15. uri, sodnik: Jug

Kluba sta tekmeca v boju za to, da se izogneta devetemu mestu, ki vodi v dodatne kvalifikacije. Med tednom so Celjani gladko napredovali v polfinale slovenskega pokala, Kranjčani niso bili uspešni. Oboji imajo velike težave z neučinkovitostjo, čeprav imajo Kranjčani v svojih vrstah celo tretjega strelca lige Mateja Poplatnika. Golgeter, ki prihaja iz Dola pri Ljubljani, je dosegel kar sedem od enajstih golov Gorenjcev na dosedanjih 13 tekmah prve lige, od tega pet z enajstmetrovke. Trener Celja Dušan Kosič še vedno čaka na ligaško zmago. Po štirih bledih remijih se je z zaporednima porazoma z Gorico in Aluminijem znašel v boju za obstanek. Celjani imajo precej več nogometnega talenta in izkušenj od Kranjčanov, a očitno Kosič še ni našel prave kombinacije, ki bi pokazala kaj več kot le branjenje lastnega gola.

Verjetni postavi – Triglav: Džafić, Podlogar, Krcić, Robnik, Arh Česen, Poplatnik, Šmit, Zec, Bojić, Tijanić, Majcen. Celje: Jurhar, Vidmajer, Travner, Džinić, Štraus, Pišek, Žinko, Požeg Vancaš, Dangubić, Šušnjara, Lupeta. Naš namig: 0.

DOMŽALE – MARIBORdanes ob 20.20, sodnik: Kajtazović

»O tej tekmi ne razmišljam kot o generalki,« ne želijo v Ljudskem vrtu z Darkom Milaničem na čelu povezovati današnjega derbija kroga s torkovim gostovanjem pri Liverpoolu, vendar se je mariborski trener ob zavedanju, da vijoličasti v Domžalah niso zmagali že na zadnjih štirih tekmah, vseeno poklonil delu in ekipi Simona Rožmana: »V nekih detajlih so najverjetneje najkvalitetnejši v naši ligi.«

Avgusta sta se tekmeca pomerila v evropskem ritmu v redki tekmi brez golov, ki pa je vseeno navdušila. Evropski ritem je večje posledice pustil Domžalčanom, ki se po skrbno oddelanem (reprezentančnem) premoru hitro pobirajo in bi radi proti Mariboru pokazali, da so rezultatsko krizo prebrodili. »Zelo se veselimo tega dvoboja, saj se bomo pomerili z ekipo, ki že vrsto let niza odlične rezultate tudi na evropski ravni,« je neučakan razpoloženi Senijad Ibričić.

Bo Milanič uporabil najmočnejšo postavo? »Najprimernejšo,« je pojasnil in poudaril, da Maribor ne bo igral zaprto. »Nikakor. Je pa nogomet takšna igra, da se moraš znati ubraniti tudi pred svojim golom. Ne bo pa to tekma, kjer bo naloga, da se postavimo pred svoj gol. Daleč od tega. Ključ bi bil hiter zadetek, kar pa se letos ne dogaja tako pogosto.«

Verjetni postavi – Domžale: Milić, Melnjak, Klemenčič, Dobrovoljc, Balkovec, Alvir, Vetrih, Hodžić, Širok, Kirm, Ibričić. Maribor: Handanović, Milec, Rajčević, Šuler, Viler, Kabha, Vrhovec, Bohar, Ahmedi, Tavares, Mešanović. Naš namig: 0

RUDAR – OLIMPIJA jutri ob 16.50, sodnik: Žnidaršič

Tekma bi morala biti že sinoči, a jo je Nogometna zveza Slovenije (NZS) kljub protestom Olimpije preložila na jutri, kar je zmotilo ritem priprav Ljubljančanov. Glas je povzdignil celo mirni trener Olimpije Igor Bišćan: »Očitno Olimpija nima prave teže na NZS. Tekme se prestavljajo na prelahek način, in to predvsem v škodo Olimpije.« Tekma bo jutri, ker je v nedeljo popoldne večja gledanost na televiziji kot v petek zvečer. Gostovanje bo razkrilo, kako zrela je zasedba Olimpije v boju za naslov prvaka. Velenjčani so v zmagovitem nizu, saj so na zadnjih petih tekmah kar štirikrat gostovali in osvojili vseh dvanajst možnih točk. Napadalec John Mary zadeva kot po tekočem traku (šest golov na zadnjih štirih tekmah), trener Marijan Pušnik bo še posebno motiviran proti klubu, pri katerem je dvakrat ostal brez službe. Ljubljančani prihajajo brez najboljših napadalcev Issaha in Vombergarja, kar je nevarnost manj za domačo obrambo. »Olimpija je dobro, saj smo že dolgo časa v pozitivni seriji. Tudi Rudar igra zelo dobro, kar potrjuje z uvrstitvijo na tretje mesto. Zlasti napadalec Mary je v odlični formi, a proti podobnim tipom igralcev smo igrali v zadnjem času. Veliko pozornosti smo namenili temu, da ga ustavimo. Naš napad bo vodil Benko, ki je ujel dobro formo. Njegov pristop je pravi, zato pričakujem, da bo začel dosegati gole,« je poudaril Biščan.

Verjetni postavi – Rudar: Pridigar, Pušaver, Bolha, Vuklišević, Pišek, Antonov, Tučić, Trifković, Bijol, Črnčič, Mary, Olimpija: Ivačič, Apau, Ilić, Bajrić, Štiglec, Čanađija, Kapun, Alves, Savić, Benko, Oduwa. Naš namig: 1.

ALUMINIJ – GORICA jutri ob 18.45, sodnik: Borošak

Goričani so za Kidričane neugoden tekmec. Že tretjo sezono, odkar so skupaj v prvoligaški konkurenci, jim jemljejo točke, za nameček so jih predlani ustavili v dodatnih kvalifikacijah za prvo ligo, pred petnajstimi leti so jih premagali v pokalnem finalu, pred tremi leti v četrtfinalu. Edina prvenstvena zmaga Aluminija je stara pet let, zadnje tri medsebojne tekme so Goričani dobili s skupnih 6:2. Posebno prijeten je njihov spomin na zadnjo medsebojno oziroma prvo letošnjo tekmo, ki so jo ob neprepričljivi igri dobili z zadetkom na pragu sodniškega dodatka in z njo končali niz štirih uvodnih tekem brez zmage. Trenerja bosta nov dvoboj začela brez kaznovanih Tahiraja, ki bo manjkal v domači zvezni vrsti, in Filipovića, ki zaradi novinca v goriškem dresu Nwabuezeja sedi na klopi, v prejšnjem krogu je proti Domžalam tudi dobil četrti rumeni karton. Srebrnič je tudi pred dilemo, ali v prvo enajsterico spet uvrstiti organizatorja igre Kapića, ki je sredino pokalno zmago izpustil zaradi viroze, ali povratnika po poškodbi Džuzdanovića, ki je lačen tekem. In še zanimivost: tako kot aprilsko tekmo, ki so jo Goričani dobili z 2:1, bo tudi tokratno vodil »prvi sosed« Alen Borošak iz bližnjega Spodnjega Dupleka.

Verjetni postavi – Aluminij: Kovačić, Nunić, Vrbanec, Jurčevič, Škoflek, Muminović, Mesec, Krajnc, Jakšić, Rogina, Mensah, trener Grubor.

Gorica: Sorčan, Škarabot, Gregorič, Kavčič, Lipušček, Džuzdanović, Nwabueze, Kolenc, Grudina, Osuji, Žigon, trener Srebrnič. Naš namig: 0