Začenja se alpska zimska sezona 2017/18. Lokacija je tradicionalna, reprezentance so zbrane v Söldnu in njegovi okolici na avstrijskem Tirolskem, tekmovanja bodo jutri in pojutrišnjem na ledeniku Rettenbach, v alpskem visokogorju doline Ötz. Na prizorišču je mogoče čutiti živčnost in vznemirjenost. Živčnost zaradi bližine olimpijskih iger in številnih poškodb, ki so se zgodile v zadnjem času, vznemirjenost zaradi želje po dokazovanju.

Slovenska reprezentanca je zbrana v svoji tradicionalni bazi v hotelu Neue Post v Zwieselsteinu. Pot do cilja prek Innsbrucka proti Bregenzu vodi mimo številnih smerokazov za Imst, kjer je v črni nedelji slovenskega športa Ilka Štuhec pred petimi dnevi izvedela, da si je v bližnjem Pitztalu strgala prednje križne vezi v levem kolenu. Mariborčanka je včerajšnji 27. rojstni dan praznovala na operacijski mizi v Baslu. Proti Švici so se ozirali številni svetovni reporterji, ki so nas spraševali o razsežnosti poškodbe najboljše slovenske alpske smučarke. Natančnejše informacije bo danes oznanil Niklaus Friederich, ki je opravil operativni poseg. Najpomembnejše za zdaj je, da je operacija uspela. Po naših informacijah naj bi Ilka Štuhec baselsko bolnišnico zapustila že jutri.

Denis Šteharnik opozarja na Tino Robnik

Po treningu, analizi, »bojnem načrtu« in večerji je včeraj ob 20. uri pred slovenske poročevalce v Zwieselsteinu stopila slovenska reprezentanca. Ali bo na uvodu sezone poleg Ilke Štuhec manjkala tudi Ana Drev, bo znano po današnjem prostem treningu, ko se bo najboljša slovenska veleslalomistka odločila o morebitnem nastopu. Zaradi poškodbe kolena je namreč v tej sezoni izpustila veliko snežnega treninga, kar se ji bo pri rezultatih bržčas poznalo. Lanska ženska veleslalomska sezona je bila s stališča dobitnic točk svetovnega pokala rekordna. Kar šest Slovenk je osvojilo točke, odstopala je Ana Drev. Manjkala je zgolj kakšna vrhunska uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Slovenska ženska reprezentanca je bila zelo optimistična, a hkrati previdna v napovedih, saj je söldenska preizkušnja z naskokom najtežja v ženskem koledarju svetovnega pokala. Prvič zaradi zgodnjega termina, ledeniške tekme, strmega terena in pomanjkanja snežne kilometrine. Izpostavila se je Tina Robnik: »Lani sem bila rezultatsko konstantna, a vselej sem imela rezerve. Moj cilj so uvrstitve med najboljših 15 in tudi številka med prvokategornicami. Malce imam še težav z menjavo opreme, a sem prepričana, da sem naredila korak v pravo smer.« Tudi glavni ženski trener Denis Šteharnik je dejal, da pričakuje, da se bo Tina Robnik že letos razvila v vrhunsko veleslalomistko. Od vseh drugih pa Korošec pričakuje napredek, s katerim se bodo po koncu sezone s ponosom pogledale v ogledalo. Ana Bucik si želi dvakrat na start, Meta Hrovat, ki bo zaradi številnih odpovedi startala med najboljšo trideseterico, ima precej višje apetite, Desiree Ajlec pa si želi uspešnega debija v svetovnem pokalu. Ana Drev je prepričana, da bo veleslalomska sezona uspešna ne glede na to, ali bo jutri strartala ali ne.

Žan Kranjec lani zablestel prav v Söldnu

Žan Kranjec je lani v Söldnu udaril kot strela z jasnega. Pred sezono je sicer napovedoval, da je naredil korak naprej, toda četrto mesto na ledeniški premieri je bilo vseeno veliko presenečenje. Najboljši slovenski veleslalomist je sicer v nadaljevanju sezone ponovil uvrstitev v Alti Badii, kar sta bili edini njegovi uvrstitvi med najboljšo deseterico. Vodičan je dokazal, da je lahko na težkih in zahtevnih terenih konkurenčen najboljšim, medtem ko na položnejših delih za njimi preveč zaostaja, da bi se lahko stalno uvrščal med deseterico. Imel je preveč nihanj, zaradi katerih je pred olimpijsko sezono tudi izpadel iz elitne petnajsterice. Pred začetkom olimpijske sezone je imel Kranjec nekaj športne sreče. Kot 17. veleslalomist na svetovni lestvici bo zaradi poškodb tekmecev vendarle lahko nastopil med najboljšo petnajsterico.

Glavni trener tehničnih disciplin Klemen Bergant si želi, da bi imela Slovenija na veleslalomskih tekmah svetovnega pokala čim prej tri kvote. Za izpolnitev cilja bi se moral drugi veleslalomist na startu prebiti med dobitnike točk. Pogled v zgodovino zadnjega desetletja kaže, da je slovenska stroka vzgojila le peščico alpskih smučarjev, ki je ujela kakšno točko svetovnega pokala. Dejstvo pa je, da je imela slovenska reprezentanca v tehničnih disciplinah spomladi in poleti boljše razmere za delo kot v preteklosti, saj je proračun alpskega dela rekorden. Koliko se bo to poznalo pri rezultatih, bo pokazal že Sölden. Štefan Hadalin ima veliko željo napredovati v veleslalomu, kar naj bi mu omogočila tudi nova Rossignolova oprema.

Še o vremenu. Sobotna preizkušnja naj bi minila v zimski ledeniški idili. Drugačne so napovedi meteorologov za nedeljsko tekmo, ko naj bi močno pihalo, vidljivost naj bi bila zelo slaba, možne pa so tudi močne padavine, ki bi lahko celo ogrozile moško preizkušnjo.