Val napadov na ustvarjalce filma je sprožil že napovednik filma. Verski skrajneži so se nad prostori filmarjev v Sankt Peterburgu znesli z molotovkami, v Moskvi pa sta pred pisarno režiserjevega odvetnika zagorela dva avtomobila. Po navedbah policije je sedmerica aretiranih skrajnežev na protestu kršila javni red in mir, 12 drugih udeležencev shoda proti filmu policija ni aretirala.

Moskovske oblasti so pred dobrim mesecem sporočile, da se ne bodo vmešavale v delovanje kinodvoran in ne bodo prepovedale projekcij filma. Kljub temu pa bodo med prvim koncem tedna predvajanja filma v kinodvoranah poskrbeli za dodatno varovanje.

Film režiserja Alekseja Učitelja v Rusiji sicer dviga prah že mesece, predvsem zaradi nasprotovanja pravoslavnih skrajnežev, ki režiserju očitajo skrunitev spomina na carja, ki je bil razglašen za svetnika.

Po besedah Alekseja Rjazanceva, direktorja distribucijskega podjetja Karo Premiere, je Matilda ena od doslej najširše distribuiranih ruskih produkcij. Režiser Učitelj je povedal, da ni pričakoval takšnega odziva in da je bila celotna izkušnja, vključno s številnimi grožnjami, zanj psihično zelo naporna. Kot poroča Guardian, ima Učitelj na svoji strani številne vplivne podpornike, kar naj bi bilo razvidno tudi iz udeležbe na premieri.

Film se osredotoča na carjevo razmerje z balerino Matildo Kšesinsko

Car Nikolaj II. in njegova družina, ki so jih po zajetju v času Oktobrske revolucije umorili Boljševiki leta 1918, so bili v času Sovjetske zveze osovraženi, sedaj pa jih ruska pravoslavna cerkev časti kot mučenike. Film z bogato scenografijo, razkošnimi kostumi in močnim erotičnim nabojem, se osredotoča na carjevo razmerje z balerino Matildo Kšesinsko pred poroko s prihodnjo cesarico Aleksandro Fjodorovno.

Glavna igralca, Poljakinja Michalina Olszanska, ki igra Matildo, in Nemec Lars Eidinger, ki je odigral carja, se premiere iz varnostnih razlogov nista udeležila.