V torek je Islamski državi naklonjen medij Wafa Media Foundation na spletu objavil srhljivo predelano fotografijo Lionela Messija, ki za rešetkami toči krvave solze, poleg njegove podobe pa je tako v angleščini kot arabščini dodan zapis: »Bojujete se proti državi, ki v svojem slovarju ne pozna besede predaja.« Obenem so se avtorji fotografije poigrali tudi s sloganom enega od proizvajalcev športne opreme in ga iz »Just do it« spremenil v »Just Terrorism«.

Poster, ki so ga na spletu odkrili pri SITE Intelegence Group, ni prvi, s katerim Islamska država grozi s terorističnimi napadi v času mundiala. Pred časom so pri teroristični skupini že objavili tudi predelano podobo uradnega logotipa svetovnega prvenstva v Rusiji, obdanega s plameni in pripisom: »Mi smo tisti, ki izbiramo bojišče« in »Prisežemo, da vas bo plamen mudžahedinov opekel. Samo počakajte.«

Kot poroča Washington Post je IS v preteklosti že prevzel odgovornost za napade na nogometnih tekmah. Novembra 2015 naj bi njihovi člani v času obračuna med Francijo in Nemčijo sprožili več bomb v bližini pariškega Stade de Franca, prav tako pa so na isti večer prevzeli tudi odgovornost za strelski napad na koncertu v eni od pariških četrti, v katerem je življenje izgubilo 130 oseb.

Ruske oblasti sicer zatrjujejo, da so pred pričetkom svetovnega prvenstva pripravljene na morebitne grožnje terorističnih skupin. Vodja ruskega protiterorističnega komiteja Igor Kuljagin je tako že januarja za tiskovno agencijo Tass zatrdil, da so priprave že dalj časa v teku.