V slovenskem športu ni večjega rivalstva, kot je tisto med Olimpijo in Jesenicami v hokeju. Derbiji so po navadi do vrha napolnili dvorani in razvnemali strasti med navijači, a tolikšne odmevnosti kot nazadnje v času igranja v EBEL ni več. Na Jesenicah so sedanji klub odprli po propadu najtrofejnejše domače športne blagovne znamke leta 2012, Olimpija pa je po tekmovalnem umiku kluba z enakim imenom letos poleti ustanovila člansko moštvo, da bi najvišja tivolska kategorija obdržala stik s članskim hokejem.

Čeprav se krešejo mnenja o kakovosti alpske lige, v kateri kot edina slovenska predstavnika nastopata Olimpija in Jesenice, je drugoligaška raven tekmovanja po prevelikih finančnih mahinacijah v obeh panožnih centrih postala realnost slovenskega hokeja. Potem ko sta se tekmeca v tej sezoni srečala na finalu pokala v Celju, pred dvema tednoma pa še v Podmežakli, bo nocoj ob 19.15 tudi Tivoli gostil obračun večnih tekmecev v zelenih in rdečih dresih. Vloga favorita tako kot na prejšnjih tekmah pripada železarjem, ki so doslej slavili s 3:0 in 6:4, s tremi tekmami manj kot četrtouvrščena Olimpija pa zasedajo drugo mesto v alpski ligi. Jeseničani imajo v primerjavi z Ljubljančani daljšo klop, kar so izkoristili tudi na zadnjem medsebojnem obračunu v Podmežakli. Olimpija se je po neuspešnem začetku sezone, ko je moštvo lovilo tekmovalni ritem, vendarle zbrala in – resda v nižjem kakovostnem razredu – dokazala konkurenčnost, kakršno so tivolske tribune pogrešale v zadnjih letih životarjenja v EBEL.

Jesenice so v alpski ligi še vedno edino moštvo brez poraza po rednem delu tekme. V soboto so proti Feldkirchu rešile tudi zaostanek z 1:4, kar kaže na zmagovalno miselnost v moštvu. V igri Olimpije je še vedno preveč nihanja, kar nasprotniki hitro kaznujejo. Tako je bilo tudi nazadnje na Jesenicah. Ko so tivolski hokejisti po dolgem lovljenju ujeli tekmeca, so v zadnji tretjini odpovedali na kolektivni ravni in na cedilu pustili tudi vratarja Roberta Kristana. »Na derbiju si želimo dobre igre skozi vso tekmo. Takšne, kot smo jo prikazali v drugi tretjini na Jesenicah. Cilj je zmaga,« je povedal eden najbolj vročih napadalcev tekmovanja Andrej Hebar, ki pa zaradi poškodbe morda ne bo nastopil. Na trinajstih tekmah je doslej prispeval devet golov.

Hebar je eden od šesterice hokejistov iz alpske lige, ki upajo, da bodo del slovenske olimpijske reprezentance za športni spektakel v Južni Koreji. Selektor Kari Savolainen na Finskem spremlja dogajanje v povezavi s slovenskimi hokejisti v tujini, ki ni najbolj spodbudno. Prvi reprezentančni vratar Gašper Krošelj ni več član zagrebškega Medveščaka, zato si mora poiskati nov klub. »Imel je mnogo priložnosti, da bi pokazal svojo kakovost in pripravljenost, a mu ni uspelo,« so pojasnili v klubu, za katerega je Krošelj tudi zaradi poškodbe branil le na šestih tekmah. Za Torpedo je v ruski ligi po poškodbi sploh prvič zaigral Jan Muršak, medtem ko sta Rok Tičar in Žiga Jeglič že zamenjala klub. Prvi zdaj nastopa za Torpedo iz Nižnega Novgoroda, drugi pa za Neftehimik Nižnekamsk.