Kuharski portret: Peter Patajac/Gostilna Ruj, Dol pri Vogljah
Potem ko je leta 2002 začel na svojem z Okrepčevalnico na Krasu in vmes skočil v Ljubljano, kjer je odprl tapas bistro TaBar na Ribjem trgu, je kuharski mojster, ki je prav te dni slavil 36. rojstni dan, spet zasidran na domačem Krasu. Peter Patajac je kuhar po duši in izobrazbi, ki ji je namenil kar nekaj let. Najprej na gostinski šoli, nato pa v vrhunskih restavracijah v Sloveniji in Italiji, v katerih je delal. Kot je dejal v preteklosti, se je s strastjo udeleževal tudi kuharskih tekmovanj, na katerih je razvijal ideje in pilil tehnike, vendar pa je tedaj nekoliko zanemarjal okus in sestavine. Danes, se strinjajo jedci, ni več sledu o tem, da bi sestavine in okusi ostajali za kuharskimi tehnikami, na njegovih krožnikih pa prosperirajo predvsem tisti izdelki, ki prihajajo s Krasa. Jedilnih listov ni, le okvirno zapisane jedi, več o njih pa vam bo z veseljem povedal sam. Skoraj zagotovo pri njem ne bo šlo brez kraškega pršuta, jagnjeta, polente, mineštre, kraškega cvrtja, ki je tudi njegova najljubša kuharska tehnika, na mizi pa se lahko znajdejo tudi divji prašič, račje prsi, kopun ter kaka doma vložena riba in doma narejena marmelada. Svežih rib, kot pritiče Krasu, ne boste zasledili, ker se Patajac, ki sicer najraje je pri svoji mami, namesto na modo zanaša na lastno mrežo dobaviteljev in filozofijo, da ustvarja jedi iz sezonskih, lokalnih in sledljivih sestavin, ki odsevajo okolje, v katerem živi. tb