Pridružite se, prvi mesec samo 1 eur
Kuharski portret: Benjamin Launay, Gostilna na gradu, Ljubljana: Slovensko po francosko
Dnevnik.si
  • Slovenija
  • Svet
  • Posel
    • Poslovne novice
    • Zaposlitve in kariera
    • Borzni komentar
    • Trg delnic
    • Trg obveznic
    • Indeksi in svežnji
    • Valute
    • Bitcoin
  • Šport
    • Nogomet
    • Košarka
    • Kolesarstvo
    • Hokej na ledu
    • Rokomet
    • Skoki
    • Tenis
    • Ostali športi
    • Rekreacija
    • Planinstvo
    • Igralec kroga
    • Dnevnikova stava
    • Luka Dončić
  • Kultura
    • Glasba
    • Knjiga
    • Oder
    • Film
    • Vizualna umetnost
    • Arhitektura
    • Oblikovanje
    • Mediji
    • Splošno
    • Iz karantene
  • Magazin
    • Aktualno
    • Znanost in tehnologija
    • Kulinarika
    • Moj dom
    • Svet vozil
    • Prosti čas
    • Estrada
    • Zdravje
    • Slovenci po svetu
  • Kronika
  • Lokalno
    • Ljubljana
    • Štajerska, Koroška in Prekmurje
    • Primorska
    • Gorenjska
    • Osrednja Slovenija
    • Dolenjska in Bela krajina
    • Zasavje in Posavje
  • Mnenja
    • Kolumne
    • Komentarji
    • Pisma bralcev
    • Odprta stran
  • Objektiv
    • Komentarji
    • Intervjuji
  • Nedeljski
  • Gazela
  • Moj dom
    • Notranja oprema
    • Ideje za dom
    • Arhitektura
    • Vrt in okolica
    • Gradnja in prenova
    • Energija
    • Varnost
    • Uporabno
    • Vprašajte strokovnjaka
Kuhanje

Kuharski portret: Benjamin Launay, Gostilna na gradu, Ljubljana: Slovensko po francosko

Pripoved o Benjaminu Launayju, ki se ga kdo morda spomni iz oddaje na TV Slovenija Ugani, kdo pride na večerjo, v kateri je kuhal z Anjo Tomažin, se pogosto začne s tem, da ga je v Slovenijo pripeljala ljubezen. Njegova žena, avstralska Slovenka, si je vedno želela živeti v Evropi in je izbrala Slovenijo, Benjamin pa Vander v Ljubljani. V Vandru je, ko so odprli ta butični hotel ob Ljubljanici, postal šef kuhinje, lani pa je zamenjal prizorišče in se pridružil Damjanu Finku v Gostilni na gradu. Kuharski mojster, ki je v Franciji najprej končal šolo za hotelirstvo in catering, nadaljeval učenje na drugi stopnji, nato pa naredil srednjo šolo za kuhanje v restavracijah ter se za konec naučil še vodenja restavracije, je odrasel ob visoki kulinariki, napredoval pa je tudi tako, da je v Londonu z Jamiejem Oliverjem pri delu 14 dni opazoval ekipo Gordona Ramsayja. V 15 letih, odkar je prišel v Slovenijo, je kuhar, ki prisega na olivno olje in parmezan, manj pa na smetano, dodobra spoznal tudi tipične slovenske jedi. Pravi, da mu je med njimi najljubša pehtranova potica, da pa je ob svojem prihodu v naše loge opazil, da radi jemo težko ruralno hrano ter da smo se nekoliko preveč prepustili italijanskim in avstrijskim vplivom, namesto da bi razvijali svoje. To je potem storil on ter slovenske jedi popestril s svojimi idejami in jih dvignil na raven, do katere se danes da povzpeti tudi z grajsko vzpenjačo. tb

Boštjan Tacol
18. oktober 2017 00:00 18. oktober 2017 0:00
Predviden čas branja: 1 min
Kuhanje
Boštjan Tacol
18. oktober 2017 00:00
18. oktober 2017 0:00
Predviden čas branja: 1 min

NAJNOVEJŠE

    Vse objave
    Kuharski portret: Benjamin Launay, Gostilna na gradu, Ljubljana: Slovensko po francosko
    kuhanje kulinarika kuharski portret Benjamin Launay Gostilna na gradu Damjan Fink

    Reproduciranje, povzemanje in citiranje vsebin je dovoljeno v skladu z določili uporabe in citiranja vsebin.

    Preberite sorodne prispevke

    Kuharski portret: Ksenija Mahorčič/ Gostilna Mahorčič, Rodik: Sladka kraška kuharica

    Kuharski portret: Ksenija Mahorčič/ Gostilna Mahorčič, Rodik: Sladka kraška kuharica

    11.10.2017

    Mogoče sprememba karierne poti v preteklosti ni bila jasna njenim staršem, a Kseniji Mahorčič, ki je v kuhinji začela pomagati že kot študentka...

    Kuharski portret: Robert Gregorčič/ Oštarija, Dolenjske Toplice: Šef, ki reče bobu bob

    Kuharski portret: Robert Gregorčič/ Oštarija, Dolenjske Toplice: Šef, ki reče bobu bob

    27.09.2017

    Ljubljana, Moskva, novomeški Revoz, Otočec, Salt Lake City, kjer je kuhal za slovensko olimpijsko reprezentanco, in različne restavracije po...

    Dnevnik.siDružba medijskih vsebin, d.d.
      • DRUŽBA

      • Predstavitev
      • Vodstvo
      • Dosežki
      • Sporočila za javnost
      • OGLAŠEVANJE

      • Spletni oglasi
      • Tiskani oglasi
      • Scena
      • Osmrtnice
      • Mali oglasi
      • EDICIJE

      • Dnevnik
      • Nedeljski dnevnik
      • Razvedrilo
      • Naročanje edicij
      • Digitalni paketi
      • PROJEKTI

      • Gazela
      • Zlata nit
      • POGOJI

      • Naročniški
      • Akcije in nagradne igre
      • Spletno mesto
      • Piškoti
      • Avtorske pravice
      • Volilna kampanja
      • Zasebnost