Zapisa, posebno pozornost zbuja teorija o skrivnosti srečnega življenja, sta nastala leta 1922 na Japonskem, kjer je imel slavni fizik Albert Einstein vrsto predavanj. To je bilo v času, ko je že vedel, da bo predlagan za Nobelovo nagrado za fiziko in se je njegova slava že razširila tudi izven znanstvenih krogov.

Na Japonskem je stanoval v hotelu Imperial, kamor mu je dostavljavec prinesel pošiljko. Ni znano, ali je v skladu z običajem zavrnil napitnino ali Einstein ni imel drobiža, toda ameriški fizik ga očitno ni želel odsloviti praznik rok, zato mu je podaril dva zapisa v nemškem jeziku. »Morda, če boš imel srečo, bosta ta dva zapisa nekoč vredna veliko več kot napitnina,« mu je rekel Einstein, trditve trenutnega lastnika zapisov povzemajo na portalu RT.

Skromno življenje prinaša več radosti kot pehanje za uspehom

»Mirno in skromno življenje prinaša več radosti od stalnega nemira v dirki za uspehom,« je vsebina, napisana na papir z logotipom hotela, medtem ko je na drugem lističu zapisal znan izrek: »Kjer je volja, tam je pot«.

»Zapisa nimata znanstvene vrednosti, lahko pa pripomoreta pri razkrivanju osebnega razmišljanja Einsteina, katerega ime je postalo sinonim za genialnost,« je povedal Roni Grosz, arhivist, zadolžen za največjo arhivsko zbirko tega fizika na Hebrejska univerzi v Jeruzalemu. Med drugim je dejal, da je nemogoče ugotoviti, ali sta bila zapisa morda odraz lastne refleksije ob njegovi vedno bolj naraščajoči slavi.

Oba zapisa bosta ta teden na prodaj na dražbi dražbene hiše Winner's v Jeruzalemu, skupaj z ostalimi predmeti, ki vključujejo tudi dve Einsteinovi pismi, napisani nekaj let pred njegovo smrtjo.