Dokumenti na voljo v nemščini in angleščini

»Dokumente smo natančno pregledali in pazljivo izbrali. Izbrali smo obdobje od leta 1879 do 1923, ko je Einstein prek pisem ostajal v stikih z drugimi znanstveniki tistega časa. Med drugim si je dopisoval s Maxom Plankom, Erwinom Schrödingerom in Nielsom Bohrom,« je povedala vodja projekta Diana Kormos-Buchwald, napovedala pa še širjenje digitalne baze. Že v začetku prihodnjega leta naj bi bili arhivi bogatejši za okoli 1000 dokumentov, kasneje pa jih bodo naložili še v spletno bazo.

Dokumenti so dostopni v izvirnem, nemškem jeziku, dodan pa je prevod v angleščino. Spletna baza Digitalni Einstein je povezana z bazo spletnih arhivov Einstein Archives Online, v katerih je na tisoče visoko kakovostnih digitalnih fotografij.

»Mrtvo pijana sva pristala pod mizo«

Einsteinovi zasebni zapisi sicer rišejo drugačno, manj poznano podobo velikega genija. Iz zapisov lahko razberemo, da se je Einstein boril s podobnimi primeri kot vsi ostali – profesorji na univerzi so mu šli na živce, po drugi strani pa je imel rad pivo, se zabaval ter razpravljal o znanosti in filozofiji. »Mrtvo pijana sva pristala pod mizo,« je leta 1915 prijatelju opisal zabaven večer s soprogo.

Med izbranimi zapisi so tudi ljubezenska pisma, ki jih je Einstein pisal svoji prvi soprogi, srbski matematičarki Milevi Marić, s katero je bil poročen od leta 1903 do 1919, pa tudi pisma Elsi, s katero se je poročil še isto leto ločitve. »Ne morem ti povedati, kako zelo mi je žal, in kako si želim, da bi ti nekaj pomenil. A če se prepustiva tej privlačnosti, ki je med nama, se bosta rodila le kaos in nesreča, kar sama dobro veš. Ljubim te. Srečen bi bil, če bi lahko bil ob tebi,« je zapisal v enem od pisem.