Sidewalk Labs, urbana družba za inovacije v lasti Googlovega matičnega podjetja Alphabet, je v partnerstvu s kanadskim mestom Toronto pričela načrtovati sosesko, ki bi bilo zasnovano kot model mestnega življenja v 21. stoletju. V začetno fazo načrtovanja in pilotnega testiranja bodo vložili 50 milijonov dolarjev. Alphabet se je tudi zavezal, da bo Googlov sedež v Kanadi preselil v novo sosesko ob obali, ki so jo poimenovali Quayside. Google ima v Kanadi zaposlenih približno 1000 ljudi.

Manj odpadkov in toplogrednih plinov ter prijetno vreme

V Sidewalk Labsu so si zadali nalogo, da bodo poskrbeli prav za vse: med drugim bodo zmanjšali onesnaženost in količino odpadkov ter skrajšali vozne čase, izboljšali pa bodo celo vreme. S pomočjo pametnih zgradb in z zasaditvijo dreves bodo poskusili zmanjšati moč vetra, ustvariti več sence ob sončnih dnevih in »blokirali« dež. V ambiciozno zastavljenem predlogu so obljubili, da bo vreme bolj prijetno in primerno za sproščanje ob obali. Prepričani so, da lahko zmanjšajo izpuste toplogrednih plinov za 73 odstotkov, porabo pitne vode za 65 odstotkov in generiranje odpadkov na odlagališčih za 90 odstotkov.

Promet bi bil v soseski prihodnosti prednostno usmerjen v hojo, kolesarjenje in uporabo javnih električnih vozil. Na voljo bi bila večja prožnost pri omogočanju sočasne uporabe zemljišč za stanovanjske, komercialne in druge namene.

Mesto zgrajeno na osnovi interneta

»Quayside ni rezultat nekaj naključnih dejavnosti, temveč 10-letnega razmišljanja o tem, kako lahko tehnologija izboljša kakovost človekovega življenja,« je ob predstavitvi načrta na novinarski konferenci dejal predsednik podjetja Alphabeta Eric Schmidt, kjer je med drugim sosesko opisal kot mesto, zgrajeno na osnovi interneta. Kot je povedal, bodo na voljo visoko prepustna komunikacijska omrežja kot tudi nizko prepustna povezljivost za velike razdalje. Zadnje je kritično pri namestitvi senzorjev na javnih površinah in stavbah. Senzorji bodo omogočali sporočanje okoljskih podatkov kot so prisotnost ogljikovega monoksida, stopnjo hrupa in vibracij ter temperaturo.

Vodilni pri Googlu in predstavniki kanadske vlade upajo, da bodo podobne projekte lahko izvedli še na drugih podobnih območjih ob obali in tudi drugod po svetu.