Kratka predstavitev finalista

Pivški Sitor stiskalnice je največji proizvajalec hidravličnih stiskalnic za plošče iz umetne mase v Evropi in Ameriki. Podjetje, ki ga vodi Rudi Tomšič, je nastalo sredi sedemdesetih let preteklega stoletja na temeljih podjetja Javor, v industrijo umetnih mas pa so stopili sredi devetdesetih. Podjetje, ki zaposluje 45 sodelavcev, je lani ustvarilo 9,7 milijona evrov prihodkov. S svojimi stiskalnicami oskrbujejo vse proizvajalce plastičnih plošč v Nemčiji in ZDA, nekaj stiskalnic pa so prodali tudi na domačem trgu in v druge države po svetu. (Več o podjetju)

Utemeljitev metodološke komisije:

»V podjetju SiTOR že 30 let izdelujejo stiskalnice in njimi so se povzpeli v svetovni vrh. V zadnjih 15 letih je SiTOR izdelal 95 odstotkov hidravličnih stiskalnic za izdelavo plošč iz polietilena in propilena na evropskem in ameriškem trgu.

Ključne sestavine za prevlado v niši so cena, kakovost, odnos in inovativnost. Podjetje odlikuje fleksibilnost ter združevanje raznolikih funkcij v eni osebi. Zaposleni so pripadni in vidijo vrednost v tem, da lahko prispevajo k razvoju podjetja ter s tem ustvarjajo vrednost v lokalnem okolju. Na račun raznolikosti dela – ne gre za delo v serijski proizvodnji, temveč vsak dan prinese nekaj novega in zanimivega – je fluktuacija v podjetju nizka.

V zadnjih petih letih je podjetje SiTOR podvojilo prodajo s 4,8 na 9,7 milijona evrov. Prihodke kolektiv 50 zaposlenih v celoti ustvari na mednarodnih trgih. Z učinkovito organizacijo dela dosegajo kar 31-odstoten donos na kapital. Vsi Sitorjevi izdelki so izdelani po naročilu in so plod skupnega razvoja s kupci. Zaradi načina proizvodnje je povezava med proizvodnimi delavci, konstruktorji in vodji oddelkov ključna in zahteva nenehno komunikacijo, ki je uveljavljena kot del procesa. V podjetju je vpeljano vključujoče vodenje, vsaka pripomba in izboljšava kogar koli v proizvodnem procesu je vedno dobrodošla. Z inovativnostjo pri sestavi orodja stiskalnice omogočajo kupcem enostavno vzdrževanje in čiščenje, manjšo težo ter večjo stabilnost.

Željo po ohranjanju vodilnega proizvajalca hidravličnih stiskalnic dokazujejo z razvojem in izdelavo laboratorijske stiskalnice za potrebe medicinske industrije. Razvili so jo v sodelovanju s slovenskimi raziskovalnimi institucijami in tehnologijo patentirali.

Podjetje SiTOR, ki posluje z boniteto A1++, je metodološka komisija izbrala za gazelo primorsko-notranjske regije 2017.«

Nekaj podatkov o regiji

Po številu najhitreje rastočih podjetij prednjačijo Koper, Nova Gorica in Sežana.

Eno od izhodišč izbora podjetij, ki kandidirajo za trojico nominiranih podjetij za gazelo regije, je seznam 100 najhitreje rastočih podjetij po indeksu rasti prodaje med letoma 2011 in 2016. Na njem je 19 podjetij, ki imajo sedež v Kopru, po 12 jih ima svoje uprave v Novi Gorici in Sežani. Sledita Ajdovščina z osmimi in Postojna s šestimi.

Podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih v regiji so v omenjeni petletki odprla 1094 novih delovnih mest, kar predstavlja 75-odstotno rast, medtem ko jih je ostalo regijsko gospodarstvo izgubilo skoraj 600. Prodajo so dvignili za 201 odstotek, dodano vrednost pa za 174 odstotkov.

Na seznamu 100 najhitreje rastočih je sicer v primerjavi z lanskim letom kar nekaj sprememb. Na prvo mesto se je zavihtel šempetrski Spintec, ki deluje na področju igralništva, tako kot lani je drugi Alpen, sledijo Šampionka, TPV logistika in ABC. Na seznamu tokrat najdemo le malo v preteklosti prepoznanih gazel. To pa so Mahle Letrika, Imas in ORO 3 CNC.

Primorsko-notranjska regija je po prejetih najvišjih priznanjih precej podobna podravsko-pomurski regiji. Podjetja so od leta 2001 odnesla štiri bronaste gazele, dve srebrni gazeli in eno zlato. Za zlato gazelo je bilo leta 2008 prepoznano podjetje Instrumentation Technologies.

Se je pa na podjetniški poti nemalo prepoznanim regijskim gazelam pošteno zataknilo. Cicipet se je po globoki krizi le začel pobirati, Fluid iz Batuj je šel v stečaj 2010, leta 2015 so iz registra gospodarskih družb izbrisali mirenski Lesimpex, februarja lani pa je šel v stečaj SEC.