Za mesto direktorja Turizma Bled, za katerega se je razpis iztekel ta teden, je pravočasno prispelo pet prijav, so po včerajšnjem sestanku štiričlanske razpisne komisije sporočili iz Turizma Bled. »Komisija bo vseh pet kandidatov povabila na predstavitve pred celotno sestavo sveta zavoda, razširjeno z drugimi turističnimi deležniki na Bledu, kot je bilo to običajno že doslej,« so zapisali v sporočilo. Po predstavitvah, ki bodo prihodnji teden, pa bo o izboru odločal svet zavoda.

Turizem Bled trenutno nima vodstva s polnimi pooblastili, temveč zavod kot vršilec dolžnosti direktorja od maja letos vodi Matjaž Berčon, ki je na Občini Bled hkrati tudi svetovalec župana. Pred tem je zavod dve leti vodil Jaka Ažman, a ga je svet zavoda v drugem poskusu odstavil. Razrešitev je bila nekrivdna, razlog zanjo pa so bila, kot so zapisali v svetu zavoda, večkratna razhajanja med njim in ključnimi deležniki blejskega turizma.

Trn v peti hotelirjem

Pobudniki prvega poskusa odstavitve Ažmana so bili sicer blejski hotelirji. Izredno sejo sveta zavoda, na kateri jim (še) ni uspelo odstaviti direktorja Turizma Bled, so sklicali z obrazložitvijo, da v vodstvo zavoda nimajo več zaupanja, saj po njihovem ne upošteva njihovih prioritet pri razvoju turizma na Bledu. Kot je znano, so Ažmanu tako hotelirji med drugim očitali, da ni poskrbel za zadostno predstavitev destinacije na tujih trgih, zaradi česar naj bi blejska prepoznavnost v tujini upadala, predstavniki občine pa so mu očitali premajhno vpetost v lokalne projekte. Očitke obojih je Ažman zavrnil in dodal, da je z odlično ekipo v dveh letih dosegel vse cilje, ki so si jih zastavili na začetku mandata. »Mislim, da je Bled najboljša turistična destinacija v Sloveniji,« se je glasila ena od zadnjih misli ob koncu njegovega dela na mestu direktorja Turizma Bled.

Prvi razpis za mesto direktorja po burnem spomladanskem dogajanju ni prinesel pričakovanih rezultatov. Nobeden od treh kandidatov, ki so se javili nanj in so oddali popolne prijave, sveta zavoda ni prepričal. Za to so v svetu zavoda krivili tudi poletni čas, ki naj ne bi bil ustrezen za objavljanje tako pomembnih razpisov.

Nov razpis je bil objavljen sredi septembra, prijave pa so zbirali do tega tedna. K prijavi na razpisano delovno mesto so vabili kandidate z univerzitetno izobrazbo ali magisterijem stroke (druga bolonjska stopnja), z izkušnjami na področju trženja in promocije v turizmu ali s turizmom povezanih dejavnosti, ki so jih kandidati dokazovali z najmanj 5-letnimi delovnimi izkušnjami na primerljivem delovnem mestu.

Poleg zahtevanih dokazil, priloženih življenjepisu z referencami, so morali kandidati prijavi priložiti še svojo vizijo razvoja in dela zavoda za mandatno obdobje. Če bodo med prijavljenimi tokrat našli ustreznega kandidata, bo ta imenovan za štiri leta.