Evropska klubska košarkarska sezona se je šele dobro začela, a slovenski čudežni deček Luka Dončić že polni naslovnice tako na stari celini kot onkraj Atlantika. 18-letni Ljubljančan je namreč v prvem krogu evrolige proti Anadoluju Efesu s 27 točkami dosegel osebni strelski rekord v tem tekmovanju, svoj razkošen talent pa je na ogled postavil tudi čez konec tedna v španskem prvenstvu, ko je k zmagi proti aktualnemu prvaku Valencii prispeval 16 točk, deset asistenc in sedem skokov. Zrele Dončićeve predstave seveda skrbno beležijo tudi v ligi NBA. Novinar športne hiše ESPN Fran Fraschilla je med drugim zapisal, da bi Real Madrid ali Anadolu Efes najboljšo univerzitetno ekipo v ZDA premagala vsaj s 30 do 35 točkami razlike, v tem kontekstu pa izpostavil, da je Dončić turškemu moštvu nasul 27 točk.

Iz tekme v tekmo tako postaja bolj jasno, da se Luki Dončiću na naboru lige NBA junija prihodnje leto obeta najvišji izbor. Do zdaj je to iz Evrope uspelo le Italijanu Andrei Bargnaniju, ki ga je leta 2006 izbral Toronto. Na misel, da je bližnja prihodnost reprezentančnega evropskega prvaka v najmočnejši ligi na svetu, se počasi privaja tudi predsednik Reala Madrid Florentino Perez: »Vsak dodaten dan, ko je Luka Dončić z nami, je luksuz. Pri vsega 18 letih govorimo o enem najboljših košarkarjev na svetu. Vsi si želimo, da bi njegova profesionalna kariera potekala tako, kot mora, a bomo kljub temu napeli vse moči, da ga pri nas zadržimo še kakšno sezono.«

Perez ima s prepričevanjem dobre izkušnje, saj si moštva v ligi NBA že nekaj časa prizadevajo čez lužo pripeljati Sergia Llulla, a se je ta, tudi zaradi skoraj trimilijonske letne plače, raje zavezal Realu Madrid. 29-letni Španec trenutno okreva po hujši poškodbi kolena, zato svojim soigralcem ne bo mogel pomagati na obračunu 2. kroga, ko jim v goste prihaja CSKA. Tako Madridčani kot Moskovčani imajo v evroligi letos en sam cilj, in to je seveda končna zmaga. V dresu ruskega moštva bo proti nekdanjim soigralcem zaigral Sergio Rodriguez, ki je pri Realu Madrid preživel šest sezon in z njim osvojil vse, kar se je dalo. Lani se je pri Philadelphii drugič v karieri preizkusil v ligi NBA, poleti pa okrepil CSKA.

Evroliga, 2. krog, danes ob 20.05: Maccabi – Baskonia, ob 20.15: Panathinaikos – Bamberg, ob 20.45: Milano – Fenerbahče, ob 21. uri: Real Madrid – CSKA, jutri ob 19. uri: C. zvezda – Barcelona, Himki – Žalgiris, ob 20. uri: Olympiacos – Unicaja, ob 21. uri: Valencia – Anadolu Efes.