Golden State je na dobri poti, da postane nova košarkarska dinastija. S tretjim naslovom v štirih letih bi krenili po sledeh Boston Celtics oziroma Los Angeles Lakers iz 60. in 80. let prejšnjega stoletja oziroma Chicago Bulls iz devetdesetih. Strokovnjaki in stavnice ga uvrščajo daleč pred druge; na drugem mestu je Cleveland, tretji Houston, četrti Boston, peti San Antonio in šesta Oklahoma City.

Čeprav imajo na videz odprto pot do naslova, pa so se tudi druge ekipe precej okrepile. Vsakemu tekmecu Golden Statea je jasno, da potrebuje širok nabor igralcev, predvsem pa vrhunske košarkarje. V prestopnem roku je klube zamenjalo osem igralcev, ki imajo skupaj 45 nastopov na tekmah All Stars.

Cleveland oziroma LeBron James, ki bo naskakoval osmo zaporedno uvrstitev v finale, je pripeljal Dwayna Wadea, Derricka Rosa, Jaeja Crowderja in Isaiaha Thomasa. Oklahoma, kjer domuje MVP prejšnje sezone Russell Westbrook, se je okrepila s Carmelom Anthonyjem in Paulom Georgeom, Houston ima Jamesa Hardna in Chrisa Paula, Kyrie Irving in Gordon Hayward pa sta se preselila v Boston.

Zanimiv uvod nove sezone

Že prvi dan tekmovanja sta na sporedu dva velika derbija. Golden State bo pred tekmo s Houstonom v dvorani izobesil peti naslov prvaka lige, Cleveland pa bo gostil Boston, s katerim je letos največ trgoval.

Slovenijo bo zastopal zgolj Goran Dragić. Evropski prvak in MVP eurobasketa želi tretjič v karieri nastopiti v končnici (2010, 2016) in glede na stavnice bi mu to lahko uspelo. Miami, ki v primerjavi z lansko sezono ni bistveno spremenil ekipe, si deli deseto mesto z Denverjem, Torontom in Los Angeles Clippers.

Dragić je v pripravah na novo sezono nastopil le na dveh od šestih tekmah. Trener Erik Spoelstra mu je namreč po evropskem prvenstvu namenil nekaj več počitka, brez prvega zvezdnika pa je Miami na prijateljskih tekmah iztržil 50-odstotni izkupiček.

Preostale dva slovenska košarkarja, ki sta v preteklih sezonah redno nastopala v ligi NBA, si bosta kruh očitno služila izven ZDA. Saša Vujačić si je našel delo v Italiji prit Torinu, 35-letni Beno Udrih pa bo tudi moral po njegovi poti, saj ga Detroit, kjer je služboval eno leto, ni uvrstil na seznam za novo sezono.