Novogoriški GOAP so že od leta 1990 odlikovala računalniška in inženirska znanja ter mu kasneje odprla vrata med velikane ladjarske industrije, kjer si je z rešitvami avtomatizacije utrdil svoj položaj na svetovnem trgu kot pionir med razvijalci in si prisvojil polovični tržni potencial. Znanje in inovativnost sta mu vrata odprla tudi med svetovno priznane razvijalce rešitev za pametni dom, ki od leta 2012 predstavljajo osrednjo dejavnost podjetja. Svojo prepoznavnost krepi že široko po 65 državah po vsem svetu. V zadnjih dveh letih je GOAP prihodke podvojil na 3,3 milijona evrov, medtem ko si za letos obeta 30-odstotno rast prihodkov. Število zaposlenih naj bi prihodnje leto povečali za polovico. GOAP ne odlikujeta le močna ciljna usmerjenost in timski duh, temveč tudi zdrava podjetniška miselnost in vera v boljši jutri. Zato s še toliko večjim ponosom promovira svoje tehnološke rešitve kot rešitve za varnejši in udobnejši dom za vsakega človeka.

Pivški Sitor stiskalnice je največji proizvajalec hidravličnih stiskalnic za plošče iz umetne mas v Evropi in Ameriki. Podjetje, ki ga vodi Rudi Tomšič, je nastalo sredi sedemdesetih let preteklega stoletja na temeljih podjetja Javor, v industrijo umetnih mas pa so stopili sredi devetdesetih. Podjetje, ki zaposluje 45 sodelavcev, je lani ustvarilo 9,7 milijona evrov prihodkov. S svojimi stiskalnicami oskrbujejo vse proizvajalce plastičnih plošč v Nemčiji in ZDA. Nekaj stiskalnic pa so prodali tudi na domačem trgu in v druge države po svetu.

Tretje nominirano podjetje prihaja iz Kopra. VV-Log je med nominiranci najmlajše podjetje, saj je podjetje, ki je specializirano za špediterske storitve, v polnosti zaživelo leta 2010. Podjetje, katerega lastnika sta Dean Peršić in Daniel Tomljanović, je lani ustvarilo za 2,67 milijona evrov prihodkov, kar je 43-odstotna rast glede na leto 2015. Zaposlujejo 20 sodelavcev, v svoje delo pa redno vpenjajo tudi študente, ki jih pozneje zaposlijo. Podjetje 85 odstotkov opravi za tuje naročnike, za letos pa direktorja vnovič napovedujeta zelo dinamično rast prihodkov. slo