Na Bovškem so letos našteli že skoraj 600.000 nočitev. Lanski rekord so presegli v sredini avgusta. Kot je povedal Janko Humar, v. d. direktorja javnega zavoda Dolina Soče, se je število nočitev povečalo za 21 odstotkov oziroma za več kot 100.000. Največ je bilo Nemcev, Slovencev, Čehov, Nizozemcev in Avstrijcev.

Zato pa v Posočju pogrešajo več italijanskih, ruskih in poljskih turistov. »Turisti k nam prihajajo predvsem zaradi narave, športa in rekreacije. Lahko se pohvalimo, da smo vodilna destinacija za šport in rekreacijo v naravi v Sloveniji,« razlaga Janko Humar in dodaja, »sestavni del te zgodbe je Alpe Adria Trail, ki ga izvajamo skupaj s Furlanijo in Koroško. Število rezervacij kolesarjev in pohodnikov se je povečalo za 70 odstotkov. Nekoliko manj je bilo v primerjavi z lani zanimanja za dogodke iz prve svetovne vojne. Še vedno pa je veliko tistih, ki prihajajo in iščejo bodisi grobove ali mesta, kjer so se bojevali njihovi predniki.«

Pestra poletna ponudba na Kaninu

Kaninsko smučišče je zagotovo zgodba o uspehu. Ekipa pod vodstvom v. d. direktorja javnega zavoda Sončni Kanin Marijana Skorniška je opravila izjemno delo. Poleti so na naše najvišje smučišče privabili rekordnih 23.000 obiskovalcev. Doslej so se v Bovcu v poletnih mesecih ponašali »le« s 17.000 turisti, ki so se zapeljali s krožno kabinsko žičnico skoraj 2300 metro visoko. »Ponudba je bila pestra. Še posebej so bili gostje navdušeni nad zavarovano planinsko potjo, ki smo jo zgradili s Sedla proti Prestreljeniškemu oknu. Mnogi so se podali tudi po naravoslovni učni poti in obiskovali druge zanimivosti na kaninskem pogorju. Ni pa bilo malo tistih, ki so se pripeljali le do restavracije Prestreljenik, kjer smo poskrbeli za dobro kulinarično ponudbo,« pravi Skornišek.

Obnovljena dvosedežnica Graben

Krožna kabinska žičnica od 8. oktobra ne obratuje. Kanin se namreč pripravlja na zimsko sezono. Smučarje bo v novi sezoni pričakala obnovljena dvosedežnica Graben. Zdaj na smučišču, ki sega do višine 2293 metrov z razgledi na Alpe in Jadran, čez Sedlo in Prevale pa se je moč zapeljati tudi na italijansko Nevejsko sedlo, čakajo samo še na prvi sneg. V predprodaji so tudi sezonske karte tako za kaninsko smučišče kot tudi povezano smučišče Kanin–Nevejsko sedlo.

Zimska sezona v celoletni turistični sezoni za zdaj predstavlja le 4 do 5 odstotkov prihodkov, pripoveduje Janko Humar. Kanin bo dajal rezultate dolgoročno. Že letošnji april je bil rekorden. Julija in avgusta je bilo v dolini res nekaj gneče, toda vsak gost je bil dobrodošel, poudarja Humar. V Zgornjem Posočju ocenjujejo, da je s turizmom letos prišlo v dolino 5 do 6 milijonov evrov.

Primanjkuje hotelskih postelj

Vseh posteljnih zmogljivosti imajo okoli 9000, od tega odpade skoraj polovica na prostore v kampih. »Najbolj na Bovškem za celoletni turizem primanjkuje hotelskih zmogljivosti. Teh je v sedanji ponudbi ležišč le 12 odstotkov, potrebovali pa bi jih še trikrat toliko. Veliko si obetajo od prenove hotela Kanin, ki poteka po načrtih in bo odprl vrata v drugi polovici prihodnjega leta. Tudi novi lastnik hotela Alp naj bi pripomogel k povečanju posteljnih zmogljivosti in dobro ponudbo,« je še povedal Humar, ki je s svojim prihodom preporodil bovški turizem.