Okvara na krmilnem računalniku, zaradi katere je v nedeljo v gondolah na krožni kabinski žičnici med Bovcem in restavracijo Prestreljenik na Kaninu ostalo ujetih 28 potnikov, je popravljena, je povedal vodja obratovanja sistema žičnic Kanin Jernej Kravanja.

Pojasnil je, da so že v nedeljo zaradi ujetih potnikov okvaro poskušali nemudoma odpraviti. A ker jim to v približno desetih minutah ni uspelo, so so po regijskem centru za obveščanje sprožili reševalno akcijo. »Medtem ko sta dve ekipi Sončnega Kanina in ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Bovec reševali potnike, smo uspeli odpraviti napako in s pomožnim motorjem kabine s potniki zapeljali do B-postaje, kjer so lahko varno izstopili,« je dodal Kravanja. Med ujetimi v kaninskih gondolah so bili med drugim otroci in 82-letna tuja turistka.

Ozadje: Računalnik ustavil kaninsko žičnico?

Miro Bozja, ki je kot namestnik poveljnika občinskega štaba za Civilno zaščito Bovec koordiniral reševanje, je akcijo ocenil kot izjemno uspešno. Vse službe so po njegovih besedah delovale usklajeno, vse pa je bilo podrejeno varnosti: »Panike ni bilo. Nekateri turisti so se po koncu reševanja za spomin tudi slikali z reševalci.«

Kaninska žičnica sicer obratuje vsak dan ob normalnih vremenskih razmerah od 7. ure zjutraj. Takšen vozni red bo veljal do 15. septembra. Cena povratne vozovnice za odrasle je 17 evrov.