Naj bo zgolj krepčilen sprehod v naravi ali pa morda le kakšna sproščujoča urica, preživeta v izbrani družbi, z nordijsko hojo bomo veliko naredili za svoje telo. Eno najbolj celovitih, varnih in dostopnih telesnih aktivnosti je priporočljivo izvajati vse leto, saj nam zagotavlja dobro telesno pripravljenost tudi v poznejših življenjskih obdobjih, pomaga pa tudi pri ohranjanju ustrezne telesne teže.

Dostopno in preprosto

Za aktivnost ne potrebujemo nobene letne vstopnice ali dovolilnice. Teren si izberemo sami in ga prilagajamo svojim željam in počutju. Potrebujemo le urico ali dve prostega časa, kanček dobre volje, primerno obutev (najbolje tekaške ali pohodniške copate) in športno oblačilo, ki ustreza vremenskim razmeram.

Ključni del opreme so palice. Najprimernejše so izredno lahke – karbonske. Na konicah imajo krpljice, ki jih lahko menjavamo glede na teren ali letne čase. Od klasičnih se razlikujejo predvsem po ročaju, ki je podoben ali enak tistemu, ki ga imajo tudi palice za tek na smučeh. Priporočljivo je, da je iz plute, ki tudi v hladnem vremenu omogoča ohranjanje toplote, in je ergonomsko oblikovan. Na njem vpet trak podpira roko, omogoča pravilni prijem in preprečuje, da bi nam palica ušla iz roke. Izbiramo lahko tudi med dvodelnimi palicami, ki omogočajo prilagajanje dolžine glede na razgibanost terena. Pri hoji navzgor palice nekoliko skrajšamo, pri spustih pa palice podaljšamo.

Koristi in užitek prinaša le pravilna izvedba. Tako kot se je priporočljivo vsake nove aktivnosti učiti pod strokovnim nadzorom, tako velja tudi pri učenju nordijske hoje. S pomočjo učiteljev z licenco se boste naučili pravilne tehnike in uporabe palic ter si tako prihranili poškodbe in druge neprijetnosti, ki so lahko posledica napačnih gibanj.

Kar se Janezek nauči…

Pravilna tehnika omogoča, da so obremenitve sklepov zmanjšane tudi do trideset odstotkov v primerjavi z običajno hojo brez palic. Pravilna vadba razbremenjuje tako gležnje kot kolena in kolke, posledica pa je tudi zmanjšana obremenitev hrbtenice. V nasprotju z običajno hojo je pri nordijski hoji zaradi uporabe palic povečano število aktivnih mišic v telesu, kar pomeni tudi večjo porabo energije. Redna vadba vpliva tudi na izboljšano in stabilnejšo telesno držo.

Koordinacija gibanja je enaka kot pri navadni hoji in teku na smučeh. Gre za diagonalno gibanje oziroma dvotaktni diagonalni korak: leva roka in desna noga naprej in nato desna roka in leva noga naprej. Pazimo, da smo nagnjeni rahlo naprej in da imamo pri vbodu palic čim bolj iztegnjene roke. Po odrivu rok mimo bokov je treba poleg rok iztegniti tudi prste, pri čemer ohranimo stik s palico samo s trakcem na ročaju.

Mimogrede, nordijska hoja je odlična priprava na zimske radosti. Vadba namreč posnema gibanje na smučeh, zato jo smučarji tekači in biatlonci uporabljajo kot vadbeno sredstvo za pripravo na zimsko sezono. Redna aktivnost močno poveča gibljivost, koordinacijo in energijsko porabo našega organizma ter utrdi mišice celotnega telesa. In kar je najpomembnejše – po njej se počutimo mirnejši, srečnejši in napolnjeni s svežo energijo.