»V časih, kot so sedaj, želi vlada znova ponoviti svojo zavezanost demokraciji in miru kot gibalu odločitev, ki jih moramo sprejeti,« je dejal Puigdemont v Barceloni po poročanju časnika La Vanguardia.

Ukinitev avtonomije?

Španski premier Mariano Rajoy je dal katalonski vladi do ponedeljka do 10. ure čas, da razjasni, ali je Puigdemont v torek razglasil neodvisnost Katalonije ali ne. V primeru pritrdilnega ali dvoumnega odgovora španska vlada napoveduje ukrepanje, morebiti celo ukinitev avtonomije.

Do četrtka - prva tako do 10. ure - so poleg tega španske oblasti katalonskim dale čas, da prekinejo vse postopke za odcepitev in se vrnejo v okvire pravnega reda, kot ga določa španska ustava.

Težke, a upanja polne ure

Na današnji spominski slovesnosti za nekdanjega katalonskega predsednika Lluisa Companysa, ubitega v času Francovega režima, Puigdemont ni hotel odgovoriti, kakšen bo odgovor Madridu. Dejal je le, da se sooča s »težkimi, a upanja polnimi urami«.

Španska vlada je sicer že dala vedeti, da ne bo sprejela izmikajočega se ali dvoumnega odgovora ter da bo v tem primeru ukrepala. V okviru možnih ukrepov se vse bolj neposredno omenja uveljavitev 155. člena ustave, v skladu s katerim lahko osrednja vlada pokrajini v primeru kršenja ustavnega reda odvzame avtonomijo in uvede neposreden nadzor.

Iskanje rešitev v dialogu

Puigdemont je v nagovoru parlamenta minuli torek poudaril, da so na referendumu 1. oktobra dobili jasen mandat za razglasitev neodvisnosti in predstavniki parlamentarne večine so nato tudi podpisali - po nekaterih navedbah simbolično - izjavo o neodvisnosti.

A obenem je uveljavitev neodvisnosti preložil, da bi najprej iskali rešitev v dialogu z Madridom.