V Dnevniku smo razkrili, da zasebna zobna ordinacija žene župana Tržiča dolga leta ni plačevala odvoza odpadkov in sploh ni bila v evidenci komunale, čeprav bi morala Janja Sajovic sama poskrbeti za to. Ko je zadeva postala javna, je z donacijo komunalnemu podjetju skušala popraviti napako, kar je njen mož, župan in nadzornik komunale Borut Sajovic ocenil kot pravilno. Toda na seji mestnega sveta so najprej svetniki dosegli razpravo o tem problemu, nato pa so različna mnenja med privrženci župana in nasprotniki dobila tudi nenavaden epilog – policijsko prijavo.

»Podžupan Dušan Bodlaj me je med razpravo z županom verbalno napadel in zahteval, naj utihnem, 'se ugasnem', da me ima dovolj. Skušal me je utišati na nasilen in poniževalen način in zaradi tega sem zgrožen. Župan pa je meni izrekel opomin, podžupanov izpad pa je mirno sprejel. Ker to ni bilo prvič, sem se odločil za prijavo policiji. Srečal sem se s policisti in jim posredoval sum nasilnega in drznega vedenja podžupana Tržiča,« nam je povedal opozicijski svetnik in vodja liste Zagon Klemen Belhar.

Podžupan Dušan Bodlaj je bil o dogajanju na seji precej bolj redkobeseden. Najprej nam je rekel, da ne ve, za kaj gre, in nato dodal, da se ne spomni, da bi bilo na seji kaj narobe. Dodal je še, da bo morda kaj več vedel prihodnji teden, ker ima zdaj delo. Ko smo mu predstavili, česa ga bremeni svetnik Belhar, je podžupan Tržiča prekinil zvezo.

Nič takega ni bilo

Sejo je seveda vodil župan Borut Sajovic. Slednji je bil med razpravo o ženinem neplačevanju računov občinskemu javnemu podjetju soočen tudi z izjavami svetnika Klemena Belharja, ki mu je zaradi poskusa replike mimo županove volje izrekel tudi opomin. Ko smo ga vprašali, ali je bilo na seji še kar koli spornega, kar bi terjalo posredovanje župana kot predsedujočega, nam je Sajovic potrdil le izrečeni opomin svetniku, drugače pa ni zaznal kakih prekoračitev poslovnika ali nasploh nereda v sejni dvorani. »Je pa res, da včasih kaka razprava, ki poteka med svetniškimi klopmi, do mene niti ne pride oziroma je ne slišim,« je dejal ter dodal, da so seje večkrat burne, kar pa ni nič posebnega. »Volitve bodo,« je še komentiral splošno vzdušje in s tem namignil na lokalne volitve čez približno leto dni.

Neplačevanje odvoza smeti Janje Sajovic pa je svetnike spodbudilo tudi k vprašanjem o vlogi župana, ki predstavlja občino kot lastnika komunale in pravzaprav edini nadzoruje delo tega javnega podjetja, kjer naj bi odkrili še nekaj neplačnikov. Pojavili so se celo sumi, da tudi za stanovanje Sajovičeve žene na isti lokaciji obstajajo podatki o neporavnanih računih, o čemer naj bi dobili pojasnila v prihodnjih dneh. Da pa pojasnila ni ravno lahko dobiti, dokazuje zgodba občana Saše Miljkovića, ki je moral odgovore o neplačevanju računov pridobiti s pomočjo pooblaščenke za dostop do informacij javnega značaja.