Osemnajstletnica iz Šmartnega pri Slovenj Gradcu ima pred prvo izzivalko Južnokorejko Jain Kim velikanskih 120 točk naskoka in si je teoretično že zagotovila novo lovoriko najboljše športne plezalke v težavnostni sezoni. Do konca sezone je na voljo vsega skupaj še 200 točk, kar pomeni, da bo Korošica z novim vrhunskim dosežkom že na Kitajskem potrdila veliki kristalni pokal.

Garnbretova je na šestih tekmah v letošnji sezoni vpisala pet zmag ter eno tretje mesto. Kimova je edinkrat doslej v tej sezoni Garnbretovo premagala v Arcu. Že drugo leto zaporedoma bo slovenska najstniška senzacija sezono končala na prvem mestu razpredelnice.

Izjemna sezona Garnbretove

Za slovensko tekmovalko je odlična sezona, v kateri je dokazala, da je najbolj raznovrstna športna plezalka na svetu. Garnbretova si je že zagotovila skupno zmago v kombinaciji disciplin, kajti od začetka sezone, osemnajstletnica je odlično tekmovala tudi v balvanih, je zbrala nedosegljivih 1035 točk. Britanka Shauna Coxsey ima na drugem mestu v kombinaciji 560 točk, torej 475 točk manj, Korejka Kimova pa 546 točk oziroma 489 točk manj. Kombinacija, gre za kombinacijo treh disciplin težavnosti, balvanov in hitrosti, bo tudi na sporedu poletnih olimpijskih iger leta 2020 v Tokiu.

Vključno z balvansko sezono je Garnbretova od začetka leta v svetovnem pokalu vpisala skupno osem zmag ter deset stopničk. Balvansko sezono svetovnega pokala, v kateri je trikrat zmagala in bila enkrat druga, je končala na drugem mestu seštevka le 60 točk manj od balvanske specialistke Coxseyjeve. Ta hip daleč najboljša Slovenka je letos osvojila naslov evropske prvakinje v kombinaciji, potem ko je bila na evropskem prvenstvu v balvanih v Münchnu druga, na EP v težavnosti v Campitellu pa četrta. Na svetovnih igrah v Vroclavu je bila srebrna v težavnosti.

Letošnji svetovni pokal se bo končal v Kranju

V Xiamenu bosta tekmovala tudi Domen Škofic, ki je prvo tekmo kitajske turneje prejšnjo nedeljo v Wujiangu končal na četrtem mestu, in Mina Markovič, ki je bila v Wujiangu 10. Markovičeva je v skupnem seštevku na šestem mestu, Škofic pa je četrti.

Mednarodna sezona svetovnega pokala v športnem plezanju se bo sklenila 11. in 12. novembra v Kranju.