Ptuj bo danes v znaku izbora dravsko-pomurske gazele. V okviru Dnevnikovega projekta Gazela 2017 bo danes tako znana peta regijska gazela od šestih, ki bo čez slaba dva tedna, 25. oktobra, na finalnem izboru v Cankarjevem domu predstavljala najboljša najhitreje rastoča podjetja naše najbolj severovzhodne regije.

Lani je naziv gazele dravsko-pomurske regije dobila raška družinska gazela Orodjarstvo Gorjak, ki si izjemno rast prodaje predvsem na račun dinamike v avtomobilski industriji obeta tudi prihodnja leta. Letos bodo prihodke dvignili skoraj za petino na šest milijonov evrov, zaposlujejo že 78 sodelavcev in so nedavno prodrli tudi na iranski trg. Samo v posodobitev strojnega parka so v letošnjem letu vložili 1,5 milijona evrov.

Podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih v regiji po indeksu rasti prodaje med letoma 2011 in 2016 so v tem obdobju odprla 1972 novih delovnih mest, medtem ko jih je preostalo regijsko gospodarstvo izgubilo kar 1264. Najuspešnejših 100 podjetij je v omenjeni petletki dvignilo prodajo za kar 229 odstotkov, za enak odstotek so dvignila tudi dodano vrednost. Podjetja s seznama 100 najhitreje rastočih podjetij regije imajo sicer svoj sedež kar v 32 občinah. V Mariboru jih ima sedež 36, po sedem Slovenska Bistrica in Lendava, sledijo Ptuj s štirimi ter Pesnica, Dravograd in Ljutomer s po tremi.

Gazele se bodo najprej zbrale na sedežu Mestne občine Ptuj, kjer jih bo sprejel župan Miran Senčar, pozdravil pa tudi lendavski župan mag. Anton Blažek, saj iz lendavske občine letos prihajata kar dve gazeli, Varis Lendava in VIRS.

Razglasitev regijske gazele bo tako kot lani v Šolskem centru Ptuj, kjer bodo dijaki predstavili tudi svoje inovativne izdelke in projekte ter se tako neposredno predstavili podjetjem. Bo pa tokrat prireditev predvsem v znamenju glasbe, saj bodo za odlično razpoloženje poskrbeli člani ansambla Nude, ki bodo poleg lastnih skladb zapeli tudi skupaj z mlado pevko Aleksandro Matan - Alex.