Študentko evropske pravne fakultete v Ljubljani Nino Kopač je minuli teden presenetilo pismo z obvestilom, da ji je pravica do zdravstvenega zavarovanja potekla. »Trenutno sem redno vpisana v drugi letnik študija. Enkrat med študijem sem se sicer prepisala in enkrat pavzirala,« nam je povedala Kopačeva. Ker še ni dopolnila 26 let in se je uspešno vpisala v višji letnik, je sprva pomislila, da gre za napako.

Iz poslanske skupine Levica pa so včeraj sporočili, da je pravico do zdravstvenega zavarovanja po trenutnih neuradnih podatkih izgubilo še okoli 2000 drugih študentov. Težave so zaznali tudi v Študentski organizaciji Slovenije (ŠOS), kjer so pojasnili, da gre predvsem za študente, ki imajo pravico do podaljšanja statusa ali so se med študijem prepisali ali študirali vzporedno. »To je posledica lanske spremembe zakona o visokem šolstvu, ki je s 'tehničnim' dodatkom koalicije v zadnjem trenutku študentom odvzela vse pravice, ki izhajajo iz njihovega statusa,« so dejali v Levici.

Različne interpretacije zakona

Jabolko spora je, kot kaže, spremenjen 69. člen zakona o visokem šolstvu (ZViS), ki določa pravice študentov in trajanje teh pravic. »S spremenjenim 69. členom ZViS se jasno določa, da ima študent druge pravice in ugodnosti iz statusa študenta za čas trajanja enega študija,« so zatrdili na ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ). V primeru študentov, ki so te dni prejeli obvestila od zavoda za zdravstveno zavarovanje, torej po njihovem ne gre za napako, ampak za posledico lani sprejete novele.

V ŠOS se z interpretacijo ministrstva ne strinjajo. Njen predsednik Aleksandar Spremo nam je pojasnil, da pri trajanju študentskih pravic na ministrstvu upoštevajo le trajanje študija po kreditnih točkah ECTS, povečano za eno leto. Tak izračun ministrstva pa v nekaterih primerih ne zdrži, je dejal Spremo. Na primer, kadar se študent na drug študijski program prepiše v višjem letniku ali pa poleg pravice do ponavljanja letnika uveljavlja tudi pravico do podaljšanja študentskega statusa za eno leto, ker je med študijem postal starš.

V Levici so sicer včeraj v državni zbor že vložili predlog spremembe ZViS. Ob tem so poudarili, da se mora z zakonom iz 69. člena izbrisati »nepremišljeno dodano koalicijsko besedilo«. Kaj lahko medtem storijo študentje? V ŠOS jim svetujejo, da se za pomoč obrnejo na MIZŠ. Vendar na ministrstvu očitno še vedno vztrajajo pri svojem – študenti namreč po naših informacijah še vedno prejemajo odgovore, da do zdravstvenega zavarovanja niso več upravičeni.