»Danes smrdi že pri Integralu,« je pred dnevi na ponovno širjenje smradu s Centra za predelavo odpadkov (CERO) Mala Mežakla opozoril Jeseničan. Medtem ko smrad po kislem zaradi nakopičenih odpadkov že dalj časa spremlja prebivalce naselja Spodnji Plavž, so ga pred nedavnim ponovno zaznali tudi v drugih jeseniških naseljih. »Vse več je pritožb je iz celega mesta. Smrdi že do občine, do Kurje vasi in na drugi strani do Hrušice,« opozarja Simona Demšar, prebivalka najbolj obremenjenega naselja. Na posebnih straneh družbenih omrežij na to opozarjajo tudi drugi Jeseničani. Eden med njimi se je denimo napol pošalil, da za kolesarjenje po kolesarski stezi potrebuje kirurško masko.

»Stanje je katastrofalno! Zdi se mi, da je vedno huje. Smrdi močneje, še bolj po kislem in še dalj časa – začne se že zjutraj in traja ves dan,« pravi Demšarjeva. Zaradi smradu krajani ne morejo prezračiti stanovanj, vonja po odpadkih se hitro navzamejo njihova oblačila, zavese, preproga in podobno. Nemotenega dela okoli hiše in počitka na vrtu jim vonjave z Male Mežakle ne dopuščajo.

Obljube, stare eno leto

Da se bodo Jeseničani že novembra lani otresli smradu, je lani oktobra na dnevu odprtih vrat centra zagotovil direktor Ekogorja, ki upravlja CERO, Ivan Hrženjak. Kot je dejal, se je tik pred začetkom obratovanja centra spremenila zakonodaja in poleg obstoječe infrastrukture za delovanje zahtevala dodaten objekt za biološko obdelavo odpadkov. Med mehansko obdelavo mešanih komunalnih odpadkov v centru namreč s sejanjem ločijo večje in manjše kose, ki jih imenujejo lahka in težka frakcija. Medtem ko lahko frakcijo stisnejo v bale in je namenjena sežigu, mora težka frakcija v biološko obdelavo.

Decembrski tehnični pregled objekta za biološko obdelavo je pokazal nekaj pomanjkljivosti, ki jih je bilo treba odpraviti, odpadki pa so se kopičili. Odločbo za poskusno obratovanje so v Ekogorju dobili februarja letos, a kupov težke frakcije niso uspeli dovolj hitro odstraniti, kar so drago plačali – kazen zaradi neizpolnjene inšpekcijske odločbe, ki je družbi Ekogor naložila odstranitev kupa skladiščene težke frakcije do konca maja letos, je znašala 10.000 evrov.

Izpolnili zahteve, smrad pa je vse hujši

A novi kazni, ki jim je grozila, če kupa ne bi odstranili do konca septembra, so se na Ekogorju izognili. Kot pravi vodja strokovne službe v podjetju Publikus, katerega hčerinska družba je Ekogor, Tea Ulaga, so do zahtevanega roka odstranili in predelali vso začasno skladiščeno težko frakcijo. »Začeli smo tudi sanacijo brežin in tal območja, kjer so bili omenjeni odpadki skladiščeni.«

Za trenutni smrad pa je po besedah Ulagove kriva nakopičena lahka frakcija, saj od prevzemnika iz tujine, kamor naj bi jo odvažali, že mesece čakajo na zeleno luč. A tudi teh odpadkov se bodo znebili pravočasno (inšpekcija je v novem postopku določila rok do konca oktobra, saj skladiščene količine presegajo tiste, zapisane v okoljevarstvenem dovoljenju), pravi Ulagova.

»Trenutno družba Ekogor predaja lahko frakcijo družbi Publikus, ki bo z napravo za ovijanje odpadkov v folijo zagotovila ustreznejši način začasnega skladiščenja do predaje pooblaščenemu prevzemniku,« navaja Ulagova. Odpadke v folijo ovijajo že dober mesec, prejšnji teden pa so začeli odvažati tudi skladiščeno lahko frakcijo v drugo občino. »Konec meseca bodo končno izpolnjeni pogoji za začetek normalnega obratovanja CERO Mala Mežakla, s čimer tudi smradu ni več pričakovati,« še zagotavlja Ulagova.