Brnenje delovnih strojev na cesti, ki Radovljico povezuje z mostom čez Savo ter Lipniško dolino in Kropo, za varovance in zaposlene v Centru za usposabljanje, delo in varstvo (CUDV) Matevža Langusa pomeni prijeten zvok. Z rekonstrukcijo ceste bodo namreč prihodnje leto dobili pločnik in se varneje vsak dan podali v mesto.

Center sicer deluje na idilični lokaciji sredi narave, odmaknjeni od radovljiškega mestnega vrveža. To pa ima poleg številnih prednosti tudi nekatere slabosti. »Varovanci se v središče Radovljice odpravijo v trgovino, knjižnico in druge ustanove. Vključujejo se v življenje v mestu in obiskujejo različne prireditve. Skušamo jih navajati na čim večjo samostojnost,« pojasnjuje Klaudija Makuc, vodja programa za usposabljanje in socialno varstvo otrok v centru.

Nevarnost na vsakem koraku

Center je sicer od središča Radovljice oddaljen le nekaj sto metrov zračne razdalje. A ker mnogi varovanci zaradi gibalne oviranosti za pot potrebujejo pripomočke, kot je invalidski voziček, jim ne preostane drugega, kot da se v mesto odpravijo po dva kilometra dolgi glavni cesti, ki nima pločnika. Kako nevarna je, so nam predstavili pred nedavnim. Že prvih nekaj metrov vzpona je mimo kolone varovancev, ki so jih varovali pedagogi, švignilo kar nekaj avtomobilov, med njimi tudi mnogo prehitrih (omejitev na tem delu ceste je 50 kilometrov na uro). V nekaj minutah se je z obeh smeri zvrstilo poleg osebnih avtomobilov tudi precej kombijev ter kar nekaj tovornjakov in avtobusov.

»S težko pričakovanim pločnikom bodo največ pridobili naši varovanci, saj se bo kakovost njihovega življenja in bivanja pri nas močno dvignila, prav tako pa bodo na boljšem njihovi starši in naši zaposleni,« se po desetletjih opozarjanja na nevarne razmere veseli direktorica centra Slađana Anderle. Radovljiški župan Ciril Globočnik pa konec nevarnih razmer in s tem dokončanje pločnika do centra obljublja v prihodnjem letu.

Do leta 2020 še pločnik do Save

Rekonstrukcija ceste proti Lipniški dolini se je sicer začela z urejanjem krožišča, ki bo nasledil začasnega. Dela po podatkih direkcije za infrastrukturo opravlja Gorenjska gradbena družba, pogodbena vrednost del pa je 48.000 evrov. »Celoten projekt rekonstrukcije ceste bo trajal dve leti, saj gre za precej dolgo traso,« pravi župan Globočnik. Po njegovem bo prenovljeno krožišče že nastavek za prvi del pločnika, ki bo vodil do centra. Potem ko se bodo varovanci CUDV Matevža Langusa po njem v Radovljico varno odpravljali prihodnje leto, naj bi do leta 2020 Radovljičani dobili še pločnik ob cesti od omenjenega centra do mostu čez Savo. Slednjega bodo veseli tudi sprehajalci dela tematske učne poti Prisluhnimo reki Savi, ki so jo med Šobcem in Fuksovo brvjo v Radovljici odprli pred dvema letoma.

Čeprav gre za državno cesto, bo šel denar za obnovo tudi iz občinskega žepa. Za gradnjo prvega dela pločnika ob Cesti na Jezerca od CUDV Matevža Langusa navzgor do krožišča regionalne ceste je občina v proračunih za letošnje in prihodnje leto zagotovila 155.800 evrov, vključno s sredstvi za projektno dokumentacijo, odkupe zemljišč in investicijski nadzor. Obnova vodovoda na tem območju jo bo stala še dodatnih 78.050 evrov. V načrtu razvojnih programov pa dela za pločnik od CUDV do mostu čez Savo ocenjujejo na 156.500 evrov.