Ob naselju Stražišče leži gospodarska cona Laze, ki je nastala brez načrtov in dovoljenj. Tam deluje več kot ducat različnih podjetij, eno od njih celo zbira oziroma predeluje odpadke. Ljudje že dolga leta opozarjajo na nepravilnosti, ki se po njihovem mnenju dogajajo v coni, recimo na odtekanje izcedne vode v naravo, o coni je poslansko vprašanje obljubila tudi Alenka Bratušek, ki živi v neposredni bližini.

Civilna pobuda Laze je že pred leti izsilila odziv Mestne občine Kranj, a tudi to ni zaleglo. »Ker so podjetju Ekorel podelili okoljevarstveno dovoljenje, smo se pritožili evropski komisiji. Zastopa nas okoljska organizacija Alpe Adria Green, ker sami niti ne moremo sodelovati v postopkih. Že dolga leta opozarjamo na možno ogrožanje podtalnice, na bližino območja s statusom Natura 2000, na neustrezen protipožarni sistem, prestrezanje odpadnih vod in še in še. Ljudje se težko borimo sami, a ne moremo čakati na katastrofo, ker smo ogroženi in še bolj naši otroci,« trdi Marko Špolad, ki je do zdaj z drugimi iz civilne pobude skušal državo prepričati, da Laze niso primerne za predelavo odpadkov.

Siti prelaganja odgovornosti

Špolad trdi, da se država požvižga na njih, tudi od občine Kranj so zaman terjali prestavitev sporne dejavnosti. Leta 2014 se je na protestnem zboru krajanov zbralo ogromno nezadovoljnih, a se od tedaj urejanje cone Laze ni premaknilo. Težave so nastopile tudi zaradi neurejenega stanja pri lastništvu nekaterih zemljišč. Špolad zatrjuje, da so za lastno občino očitno nepomemben problem, ker se »posmehujejo njihovim prizadevanjem«.

V civilni pobudi so razočarani, ker morajo ljudje tožariti lastno državo, a so po drugi strani siti prelaganja odgovornosti. Šele prizadevanja podjetja Ekorel, da poveča predelavo odpadkov v Lazah, so ponovno pritegnila pozornost tako inšpekcijskih služb kot drugih ustanov. Krajani medtem že 12 let poskušajo opozoriti na dejansko stanje v okolju in na birokratske igre, ki se dogajajo na vseh ravneh. »Namesto ukrepov vozijo k nam odpadke s pogorišča na Vrhniki,« so opozorili že pred meseci. Zdaj upajo, da jim bo prisluhnila vsaj Evropska unija.